Меню Затваряне

“Махалото на Фуко” и силата на конспиративните теории

Георги Станков

Георги Станков

Днес е рожденият ден на Умберто Еко и се сещам за “Махалото на Фуко” и силата на конспиративните теории, изградени върху избирателно взети истини, скрепени с интелектуално изискани, но подвеждащи интерпретации, които докосват тънки струни в човешката душа и ум.

В “Махалото” тримата създатели на конспирацията понесоха последиците от създаването на своята конспиративна теория и си платиха сметката. Общо взето, нямаше големи социални поражения.

Но живеем във време, в което конспирациите нанасят травми не на своите създатели и разпространители, а на цялото общество. Губим десетки хиляди човешки животи в повече, отколкото през минали години, изгаряме доверието помежду си като общество, озлобяваме се и настръхваме едни против други.

Последствията от това, което се случва днес, ще ни дърпат назад още години наред. Разделеното на яростно враждуващи групи общество е лесно за овладяване и контрол.

Колко малко е било нужно – и същевременно колко тежко е за правене – да прочетеш и да обмислиш “Махалото” като страничен, колкото може по-неутрален човек, да излезеш от зоната на своите стереотипни нагласи и отношения и да видиш една друга възможна картина.

Еко ни е предупредил отдавна. Ние оставаме неразбрали.

————

Източник: Лична страница на психолога Георги Станков

Posted in Шарени мисли

Вижте още: