Меню Затваряне

Мая Нешкова с отворено писмо до патриарх Неофит с молба за всенароден молебен

Българската естрадна певица Мая Нешкова и нейният съпруг Кирил Икономов са изпратили отворено писмо до Българския патриарх Неофит с призив за всенароден молебен. Писмото е заведено в Синодалната канцелария на 5 ноември, т.г.

Поради настъпилата епидемия и критичното състояние, в което се намира народът ни, те молят Българския патриарх и членовете на Св. Синод на БПЦ да благословят молебен, който да се извърши едновременно във всички храмове на страната и в него да участват всички християни.

Поместваме текста на писмото, както и копие от него, което се разпространява в интернет, а Мая Нешкова е публикувала на профила си във фейсбук.

ОТВОРЕНО ПИСМО

Ваше Светейшество,

Живеем в тревожно време на изпитание за цялото човечество. Връхлетялата ни изневиделица епидемия, която отне живота на голямо множество хора у нас и по света, промени из основи обичайният ритъм на ежедневието и ни хвърли в паника, отчаяние, безработица и беднотия.

В такива критични моменти човешкият взор винаги се е обръщал към вярата и духовните водачи за утеха, утешение, вразумление и насърчение. Сега се нуждаем от подкрепата и гласа на Българската Православна Църква. Като вярващи християни ние помним и думите на Спасителя: “Без Мене не можете да вършите нищо!” (Йоан 15:5).

Ето защо се обръщаме към Ваше Светейшество и Високопреосвещените архиереи – членове на Св. Синод на БПЦ с призив да благословите в уречен ден и час пред всички храмове и манастири на българската Патриаршия да се извърши едновременно молебен за избавяне на нашия народ и на целия свят от настъпилия мор с изнасяне на почитаните чудотворни икони при продължителен камбанен звън.

В Св. Евангелие е казано, че “където са двама или трима, събрани в Мое име и Аз съм посред тях” (Мат. 18:20). В Требника има последование и е отбелязано, че молебените при природни и обществени бедствия следва да бъдат всенародни.

Твърдо вярваме, че една обществена молитва в дух на единение и любов ще бъде угодна на Бога и ще се въздигне като благословен тамян пред неговият престол на небесата!

Да се съберем на молебен при спазване на противоепидемичните мерки и да измолим Бог и Неговата любов за нашето духовно и телесно спасение! Да имаме вяра и Бог ще ни помага.

Целуваме Архипастирската Ви десница и оставаме смирени в Христа Ваши чеда!

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: