Меню Затваряне

Международната православна богословска асоциация с обръщение за войната в Украйна

Украински войник носи бебе близо до мост, разрушен от руски бомби. 
5 март 2022 г, снимка: Timothy Fadek, CNN.

Международната православна богословска асоциация /МПБА/ или IOTA (International Orthodox Theological Association) излезе с обръщение по повод на войната в Украйна:

Войната в Украйна доведе до безпрецедентна криза за украинския народ и реално за целия свят. Като изследователи на религията като цяло, и на православното християнство в частност, Бордът на директорите на Международната православна богословска асоциация (IOTA) твърди, че не съществува религиозно оправдание за започването на непредизвикана война. Ние осъждаме тази непровокирана агресия на режима на Путин срещу украинската държава и украинския народ. Тази агресия представлява също и война срещу паметта, тъй като безразборнитe бомбардировки унищожават религиозни и културни паметници.

Изказваме своята подкрепа на всички, които са засегнати от това враждебно действие, и се молим Бог да даде защита на украинския народ, на бежанците и на всички, чиито семейства и приятели са въвлечени. Молим се мирът и свободата скоро да възтържествуват в Украйна.

Някои от нашите колеги от IOTA остават в Украйна, за да предоставят духовна и физическа помощ, като излагат на риск собствения си живот, други улесняват преминаването на бежанци, трети участват отдалеч в организацията на помощта. Протестират дори в Русия, като участват в шествия, подписват декларации и писма, сред тях има и лидери на Православната църква. За нас е безценна подкрепата на тези наши православни братя и сестри, които се обявиха срещу тази агресия, понякога с риск за живота си. Отбелязахме многото научни публикации в блогове, статии и материали, публикувани от членове на IOTA и други, които посочват варварските действия на путиновия режим и греховно-съучастническата реакция на Московската патриаршия.

Призоваваме лидерите на автокефалните православни църкви единодушно да осъдят тази братоубийствена война.

IOTA моли да не прекратяваме и да подкрепяме членството на нашите украински колеги и всички засегнати от тази война най-вече чрез молитва, но и чрез финансова помощ. Предприети са много усилия за подпомагане на Украйна и на бежанците International Orthodox Christian Charities е важна платформа за такава подкрепа.

———

Превод: Вера Давидова

Източник: iota-web.org

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност, Християнство и война

Вижте още: