Меню Затваряне

Месогейският митрополит Николай призова да се отворят храмовете в Гърция

Месогейският митрополит Николай призова да се отворят всички храмове в Гърция, защото това положение задушава вярващите. Той припомни, че храмовете във Великобритания се отварят за Рождество, в Ирландия са позволили поне по 50 души в храма на богослушение, в Холандия изобщо не са затваряли храмовете при втората вълна, а в Полша е същото, макар ситуацията да е много по-сурова, отколкото в Гърция.

Митрополитът припомни също така, че Върховният съд на САЩ е забранил на щата Ню Йорк да налага строги ограничения за присъствието на религиозните събирания и счита това за противоконституционен акт. В същото време президентът Макрон е отворил храмовете във Франция, не защото заплахата или заразените са по-малко, а защото “изпълняването на религиозните задължения” може би е конституционно право във Франция, но не и в Гърция.

Митрополитът заяви, че в Кипър също се налагат мерки, но те не лишават вярващите от богослужение и до 75 християни могат да присъстват в храма; в Лимасол и Пафос храмовете са отворени за празника на св. Андрей, а в Патра храмовете са под полицейско наблюдение.

Митрополит Николай недоумява защо мерките в Гърция са толкова задушаващи и поклонението на християните е контролирано по такъв начин, защо ако един християнин отиде да запали свещ в храма, рискува да бъде глобен, сякаш е крадец или лъжец; защо християнинът няма възможност да отиде на гробището, за да поскърби за своя близък, да направи трисагий на гроба за душата му и защо са ограничени дори погребалните ритуали.

“Нима кипърците са по-малко топло настроени към своята вяра, по-малко демонстративни от нас и затова рискът от отклонения е по-голям в Гърция, отколкото там? Или разпространението на пандемията в храмовете, в които така или иначе участваха малко вярващи, е по-голямо отколкото в супермаркетите и магазините? Има ли такъв признак, който да не знаем? – пише на страницата си митрополит Николай и допълва:

“И ако някои духовници или монаси се разболеят, какво означава това, че са се заразили в Църквата? И защо духовенството се зарази, а не вярващите? Нима не се заразиха министри и депутати в офисите си? Защо се толерират протестите и публичните провокативни нарушения на партии или политически органи, а има малко толерантност към отварянето на храмовете? За това говорим, а не за нещо друго.

Нуждаем се от въздух. Задушаваме се! Не можем повече.

Кой в крайна сметка е виновен за всичко това? Разглезеният „народ Божи“? Пасивното отношение на Църквата? Липсата на разбиране от страна на държавата? Или това се предразсъдъци и враждебност или дори склонност да се обижда и преследва Църквата и вярващите? Независимо кой е виновен, нещо трябва да се промени, като се съобразим с критичността на ситуацията, но и с необходимостта от нашето духовно оцеляване” – пише митрополитът и завършва с думите:

 “Кислородът на богослужението ни е много по-необходим от кислорода за дишане. И участието в богослужението на Рождество Христово е много по-съществено от украсите, подаръците, раздвижването на търговията, ястията. Затова сложихме охотно маските, като се надявахме, че душите ни ще си поемат най-накрая дъх в такива дни.

Храмовете трябва да отворят незабавно. Разбира се, със санитарни и строги мерки, но и разумни.  Уважаваме кризата и логиката на здравеопазването и не искаме да носим вина за влошеното здраве и смъртта на нашите ближни. Нито да се отнасяме без уважение към отговорността на компетентните органи. Никога и ни-най малко. Нека като Църква поемем нашата отговорност – ние също искаме да уважават вярата ни и имаме нужда от духовно оцеляване.

Мерките, които бяха приложени, ни пратиха в интензивното отделение. Определено се нуждаем от кислород и. . . респиратор. Имаме нужда от отворени храмове, поне да не са заключени и наблюдавани.

Затворените храмове заплашват верните. Отворените – всички вируси”.

Източник: Ромфеа

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: