Меню Затваряне

Министерският съвет отпуска 2,5 милиона лева за ремонти на храмове в страната

Министерският съвет отпусна 2,5 млн. лв. за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната. Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира „Св. Йоан Кръстител“ в с. Жабляно, общ. Земен, за храма „Св. Петка“ в Русе, за църквата „Свети Дух“ в с. Бенковски в общ. Кирково. Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм „Св. Ап. Андрей Първозваний“ и за продължаване на строителството на църквите в София – „Св. Стефан“ в Южния парк и „Св. Благовещение“ в кв. „Дружба“ 2, предаде пресцентъра на Министерски съвет, за което съобщава “Фактор.бг”.

„Наближава много велик ден – Рождество Христово, а в тази пандемия, в тази финансово-икономическа криза, упованието на хора в Бога е изключително важно“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той бе категоричен, че в своите действия правителството винаги се е водило да бъдат в името на Бога и на българските граждани. „Ще направим така, че на Рождество Христово хората да са със семействата си, да могат да отидат на църква, да запалят свещ, да почетат този изключително светъл ден. Това ни е целта“, изтъкна премиерът Борисов.

Специална благодарност към министър-председателя за оказаната подкрепа изрази Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит.

„На днешния ден, когато се почита св. Анна, закрилница на семейството и на младежите, поднасям специална благодарност от името на патриарх Неофит за Вашата грижа, помощ и подкрепа в църковното дело“, обърна се към министър-председателя епископ Поликарп. Той изрази благодарност към правителството и за това, че по време на пандемията от COVID-19 храмовете не бяха затворени. „Хората наистина се укрепваха в своята надежда, влизайки в храма, общувайки с Бога, със свещенството и така по-лесно преодоляват тези сътресения – и физически, и духовни, и психически“, отбеляза епископ Поликарп.

Той добави, че с благословението на Негово Светейшество Български патриарх Неофит от 20 до 26 декември свещеници ще извършат маслосвет в столичните храмове за оздравяване на болните и запазване здравето на медицинския персонал. Тези от тях, които са преболедували COVID-19, ще влязат в инфекциозните отделения на болниците, за да помажат с осветен елей пациентите, лекарите, медицинския персонал и всички работници. Маслосветът ще се отслужва и след Рождественските празници през януари, включително и на Богоявление (6 януари). В момента организацията се уточнява с директорите на лечебните заведения (тук).

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: