Меню Затваряне

Митрополити на БПЦ се срещнаха с деца и младежи в навечерието на Рождество Христово

По установена традиция в дните между Игнажден и Рождество Христово част от митрополитите посветиха времето си на срещи и беседи с деца и младежи. Митрополитите Русенски Наум, Варненски и Великопреславски Йоан, Ловчански Гавриил, Старозагорски Киприан и Видински Даниил засвидетелстваха вниманието на Църквата към интересите и проблемите на децата и младите хора.

На 19 декември ученици от 3. клас на ОУ „Иван Вазов“ в гр. Русе, придружени от своите учители – Полина Радославова, Соня Рашкова и Росица Рачева – гостуваха на Русенски митрополит Наум. Децата разказаха на архиерея какво са научили за празника Рождество Христово в часовете по Религия. Поздравиха го с кратък рецитал и отправиха благопожелания за здраве и благополучие. Учениците завършиха програмата си с поздрава „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!“. Владиката благодари на децата, пожела им здраве, успех в учението и много игри. Всяко от тях получи от митр. Наум скромен дар и отнесе със себе си радостното вълнение от гостуването в Русенска митрополия. На 24 декември 2022 г., след св. литургия, в катедралния храм „Св. Троица“ в Русе се състоя традиционното коледно тържество, подготвяно всяка година от възпитаниците на неделното училище. След празничната програма Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум приветства всички, пожелавайки им светло посрещане на Христовото Рождество, след което подари на децата лакомства. Владиката награди отличилите се деца и младежи, участвали в конкурса “Изгря звезда – роди се Христос”, организиран от Русенската св. Митрополия и Сдружение „Теосис“.

На 23 декември Варненски и Великопреславски митр. Йоан посети ДЦДМУИ „Св. Йоан Златоуст“ в гр. Варна, който в началото на месеца отбеляза своята тридесетгодишнина. Дневният център е създаден през 1992 г. и обгрижва деца и младежи на възраст от пет до двадесет и девет години с умствена изостаналост. Архиереят беше посрещнат от директорката Марияна Христова, част от децата и екипа на центъра. „Във времето показахме, че децата и младежите в неравностойно положение могат да бъдат обект на същото внимание, както и техните връстници“ – отбеляза г-жа Христова. Центърът е с капацитет от четиридесет места и оказва подкрепа на деца и младежи с ментални увреждания, създавайки условия за общуване, отговарящи на ежедневните и рехабилитационни потребности, като подпомага и социалното включване. Децата и младежите представиха пред архиерея празнична програма, посветена на настъпващите Бъдни вечер и Рождество Христовo и му подариха изготвени от тях картина с митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ и картичка, а той от своя страна им подари торбички с лакомства, иконки и календарчета. Митр. Йоан поздрави г-жа Христова и екипа ѝ за неуморния им труд, а на децата благопожела радостно да посрещнат големия християнски празник Рождество Христово, както и новогодишните празници.

На 20 декември Ловчански митр. Гавриил присъства на празничния Рождественски концерт на учениците от Частното начално училище „Св. Седмочисленици“, което работи в тясна връзка с епархийското ръководство и възпитава своите ученици в духа на православното християнство. Концертът се състоя в приземния храм „Въведение Богородично“ на катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч. Богатата литературно-музикална програма беше подготвена от началните учители и музикалния педагог Юлия Тодорова. Тържеството откри директорът на училището Иванка Хинкова с празнично приветствие. След тържествената Рождественска вечер поздрав към изпълнителите и гостите поднесе и митр. Гавриил. Той благодари на децата за прекрасния концерт, като им поднесе подаръци и пожела благодатно и радостно посрещане на Рождество Христово.

На Игнажден, 20 декември, Старозагорски митр. Киприан посрещна в митрополитския дом над двеста деца и ученици, изучаващи Религия в престолния град на епархията. Първи гости на владиката бяха възпитаниците на Детска градина № 3 „Ян Бибиян“ и учителите им Десислава Христова, Олга Делчева, Мая Внукова и Антоанета Витанова. Веднага след тях с архиерея се срещнаха учениците от началния етап на обучение в IV ОУ „Кирил Христов“, придружени от преподавателя им Мария Денкова. Всички те представиха специално подготвена празнична програма, а след това се проведе беседа с митр. Киприан. Той подари на малчуганите екземпляри от изданията за деца на Старозагорска митрополия и лакомства. На 21 декември владиката посрещна децата от ДГ „Кипарис“ и учениците от СУ „Иван Вазов“. Рождественското тържество на възпитаниците на неделните училища и музикалната школа на Старозагорска митрополия се проведе на 22 декември в залата на Културния център за даровити деца „Петър Жеков“.

На 22 декември Видински митр. Даниил посети ППМГ „Екзарх Антим I“ във Видин и разговаря с младите хора за значимостта на всеки човешки живот, за ежедневните избори на човека. Вниманието на учениците в класната стая бе насочено към идеята, че пълноценното общуване във възпитаването и образоването на децата и младежите е основна предпоставка за формиране на стабилни етични взаимоотношения. Митрополит Даниил пожела да са светли и уютни наближаващите празници в домовете на децата и изрази надежда, че срещи и разговори като днешната беседа ще стават все по-честа практика в живота на нашето училище, което носи името на първия глава на самостоятелната Българска църква.

————-

Използваните текстове и изображения са от Двери бг и страниците на Русенска, Варненска, Ловчанска, Старозагорска и Видинска митрополия.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: