Меню Затваряне

Митрополитският дякон Любомир Георгиев бе ръкоположен за свещеник на БПЦ-БП

В Петата Неделя на Великия пост, посветена на преп. Мария Египетска, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Василиевата литургия в катедралния храм “Успение Богородично”, по време на която митрополитският дякон Любомир Георгиев беше ръкоположен за свещеник на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

Архиереят произнесе слово и припомни думите на св. апостол Павел, които отправя към ефеските презвитери: „Внимавайте, прочее, върху себе си и върху цялото стадо, сред което Дух Светий ви е поставил епископи, да пасете църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв“ (Деян. 20:28).

„Внимавайте върху себе си означава четири неща. На първо място да внимаваме много за своята любов към Бога и за своята любов към ближните. Това са неразривни връзки на любовта, които са много важни, защото благодарение на тях ние поддържаме молитвения дар, който е даден от Бога на всеки човек, особено на свещеника, който е човек призован по име. Молитвеният дар не е постоянно действащо нещо в човека, той може да бъде и по-силен, може да бъде и малко по-смекчен в различни обстоятелства. Затова, за да се съгрява молитвеният дар на човека, е нужна любовта към Бога и към ближния. Ако човек загуби молитвения си дар, свещеникът ако загуби молитвения си дар, остава трагично сам… трагично сам“, заключи архиереят.

Митрополит Йоан допълни, че третото нещо е постоянното четене и поддържане на знанието за словото Божие, защото то съгрява нашата вяра, нашата любов и нашата молитва. „И не на последно място – мирният дух на човека. Кроткият мирен дух, който той трябва да има и да носи в решаването на сложни духовни въпроси в своето служение като духовник и пастир”.

Източник: Варненска и Великопреславска митрополия

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: