Меню Затваряне

Митрополит Емануил е освободен от катедрата в Галия и избран за митрополит на Халкидон

Митрополитът на Галия Емануил (Адамакис) е освободен от администрацията на митрополията на Константинополската патриаршия във Франция и е назначен за старши митрополит (геронт) на Халкидон – вторият най-почетен архиерей на Константинополската църква. Това се казва в официалното съобщение за пресата, разпространено след заседанието на Синода на Вселенската патриаршия на 16 февруари във Фенер (Истанбул).

Новото назначение на митрополит Емануил идва след решение на Синода да освободи от длъжност 84-годишния митрополит Атанасий, срещу когото в съобщението за промяната има сериозни обвинения: „Свещеният Синод, като изслуша и прецени огромния доказателствен материал за множество антиканонични действия, както и за проявеното неподчинение и неуважение от старшия Халкидонски митрополит г-н Атанасий към личността на Всесветейшия предстоятел и към институцията на Светия и Свещен Синод, обяви го за отпаднал от престола на епархията си и го причисли към йерарсите на престола (патриаршеския), които са на покой, с титла бивш Халкидонски митрополит“ (цитат по Двери бг).

Халкидонската митрополия е първата по старшинство в рамките на Константинополската патриаршия. Преди избирането му за патриарх, настоящият предстоятел на Константинополската патриаршия също е бил митрополит на Халкидон.

Митрополит Емануил е роден на 19 декември 1958 г. в град Агиос Николаос на остров Крит. Завършва Академията в Ираклион с бакалавърска степен, учи философия в Парижкия католически институт и богословие в Православния богословски институт „Св. Сергий“. През 1981 г. специализира в Института за източни църкви в Регенсбург. Учи също в Института за висши икуменически изследвания в Париж и във Факултета по наука и история на религиите в Сорбоната, където получава магистърска степен през 1985 г. През същата година е ръкоположен за свещеник в Белгийската митрополия на Константинополската патриаршия.

През 1986 г. учи в богословското училище “Св. Кръст” в Бостън (САЩ), където през 1987 г. получава магистърска степен по богословие. През 1987 г. се завръща в Европа; служил като протосинкел на Белгийската митрополия. През 1992 г. е назначен за представител на Константинополската патриаршия в Комисията за църквата и обществото на Конференцията на европейските църкви (ЦИК). През 1995 г. е издигнат в чин архимандрит и назначен за представител на Константинополската патриаршия при Европейския съюз в Брюксел.

На 5 септември 1996 г. е избран за викариен епископ на Рига, а през 2003 г. той е издигнат до митрополитски сан и назначен за администратор на Галската митрополия. На 16 декември 2009 г. е избран за ръководител на Конференцията на европейските църкви.

На 15 декември 2018 г. той председателства Обединителния събор в Киев, на който е създадена Православната църква на Украйна (ПЦУ).

Халкидонската митрополия излезе със съобщение, че приветства с голяма радост новия избор за митрополит, който е от особена важност както за Халкидовската катедра, така и за Вселенската патриаршия – митрополит Емануил е важна фигура, човек с ценно образование, квалификация и редки административни умения.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: