Меню Затваряне

Вашите действия водят до разделение в Църквата

„Митрополитът на Нигерия Александър отговори в открито писмо на Одеския митрополит Агатангел и неговите обвинения против Александрийския патриарх Теодор. В частност, митрополитът на Нигерия подробно отговори и поиска Одеския митрополит да отхвърли исканията си, като добави, че тези обвинения са неуместни, а Одеският митрополит явно действа така, сякаш е повлиян от лъжи и клевети.

Той също така отбелязва: „Вие отправихте няколко оскърбителни забележки по адрес на Вселенска патриаршия във връзка с автокефалията на ПЦУ (интересно кога ще разберете, че именно вие създавате днешния разкол, защото не искате да приемете този факт, че всичко, което правим в нашата Църква има начало, среда и край). Като православен християнин и йерарх ме е срам заради Вас. Такова неуместно поведение води към Вашата дискредитация. Разбира се, аз отправям това писмо, защото повече няма да понасям вашите оскърбления по адрес на нашия Вселенски патриарх“.

По-нататък той заявява: „„Ние уважаваме църковния ред. В Православната църква има Първи, който играе решаваща роля. Вие обвинявате Вселенския патриарх в предателство, като в същото време сами не уважавате Вселенската патриаршия, от която сте приели православието и която създаде вашата църква.

Аз отхвърлям отрицателните забележки, изказани от Вас към Вселенския и Александрийския патриарси. Вашите действия водят до разделение в Църквата, тъй като вие не спазвате каноните, на които се позовавате. Искате да наложите своите възгледи. С любов Ви съветвам да се покаете и да препрочетете историята на Църквата; хората, които навреме са отхвърлили ереста и разколническото поведение, са били отново приети в Църквата. Вие трябва да гледате на света по друг начин, не само от руската гледна точка. Засега задръжте тези забележки за себе си. Не смейте в нищо да обвинявате Александрийския и на цяла Африка патриарх Теодор, защото той е пример за любов, жертвоготовност и добра мисионерска работа.

Искам също да ви напомня последният абзац от писмото, което отправихте към Вселенския патриарх. Вие казахте, че „кръвта на мъченичеството не може да измие греха на разкола“. Затова бих искал с цялото си уважение да Ви попитам как ние, пастирите на Православната църква, можем да измием нашия грях, ако не приемем необходимите стъпки, за да заличим раната, нанесена от сегашния разкол“.“

Източници:

illyabey.livejournal.com 

orthodoxtimes.com

Posted in Публицистика, Църква и политика

Вижте още: