Меню Затваряне

Митрополитът на Ретимно Евгений е избран за архиепископ на Крит

Свещ. Синод на Константинополската патриаршия на заседанието си на 11 януари, председателствано от Вселенския патриарх Вартоломей, гласува за избор на нов архиепископ на Крит. Според резултатите от гласуването митрополитът на Ретимно и Авлопотамос Евгений е избран със 7 гласа, съобщава Ромфеа .

Алтернативният кандидат митрополитът на Кисамос и Селино Амфилохий е получил 5 гласа. Вероятно третият кандидат, митрополитът на Петра и Еронисос Герасим, не е получил нито един глас.

Новият архиепископ на Крит Евгений II (в света Евангелос Андонопулос) е роден в Ираклион на 14 февруари 1968 г. Висшето си образование завършва през 1990 г. в Богословския факултет на Атинския университет. През 1992 г. завършва магистратура по Историческо богословие в Аристотелевия университет в Солун.

За монах е постриган на 23 февруари 1991 г. в манастира “Свети Георги” в Селинари, същия ден е бил ръкоположен за йеродякон, а на 3 март същата година – за йеромонах. В архимандритско достойнство е възведен на 24 декември 1991 г. От 1994 г. служи като ефимерий в митрополитския храм “Успение Богородично” в Неаполис, Крит. В периода 1995 – 1997 е председател на Съюза на критските богослови, също и зам. председател и член на редица социални и благотворителни сдружения от Крит.

През 2001 г. е назначен за зам. секретар на Свещ. Синод на Критската църква. През 2005 г. е избран за главен секретар и хиротонисан за епископ на Кносос и викарий на архиепископията на Крит. За митрополит на Ретимно и Авлопотамос е избран на 9 септември 2010 г. Няколко пъти е бил член на Свещ. Синод на Вселенската Патриаршия.

Биографична справка: Doksologia Infonews

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: