Меню Затваряне

Митрополитът на руските староверци предрече на Русия имперско бъдеще

Олександър Солдатов

Главата на Руската православна староверска църква призова въоръжените сили на Украйна “да свалят оръжието” и предрече на Руската федерация имперско бъдеще.

“Битка между доброто и злото, по същество между Бога и дявола”, нарече московският староверски митрополит Корнилий (Титов) това, което руските власти са принудени да нарекат “специална военна операция” в Украйна. Според него “това са глобални тектонични процеси в хода на световната история”. Близкият до Путин митрополит направи тези изявления на 29 март на кръгла маса, организирана от Комитета на Държавната дума на РФ по развитието на гражданското общество и въпросите на обществените и религиозните сдружения, предаде Интерфакс.

Лидерът на староверците от “Рогожското” течение вярва, че силите, които той нарича “божествени”, определено ще победят и “империята на лъжата ще бъде потъпкана”.

Обръщайки се към въоръжените сили на Украйна, в чиито редици се бият и старообрядци, Корнилий възкликва: “Спри, помисли пак… Помисли пак, спри, сложи оръжие, никога не е късно да се покаеш!”.

“Нашата кауза е справедлива — продължи Корнилий, — ние ще бъдем, ние определено ще бъдем велика нация, както беше преди, ще бъдем велик съюз, голяма империя!” Прави впечатление, че традиционно староверците винаги са критикували империята, която организира кърваво преследване срещу тях, а някои я считаха дори за “царството на Антихриста”.

Коментирайки войнствената риторика на староверския епископ, телеграм-каналът Protopop Avvakum отбелязва: “Речта на Корнилий в Държавната дума на Руската федерация … в “предоперативни” времена би била счетена за екстремистка. Съдбата на тази реч в следоперативното време е интересен въпрос… Казана дума – хвърлен камък”.

———-

Превод: Архим. Никанор (Мишков)

Източник: Фейсбук профил на Олександър Солдатов

Posted in Съвременност

Вижте още: