Меню Затваряне

Митрополитът на Тира отново подава молба за оттеглянето си

Митрополитът на Тира Епифаний, чиято оставка беше подадена и разгледана от постоянният Св. Синод на Гръцката църква на 25 август т.г., отново е подал молба за оттегляне от поста митрополит на Тира, Аморгос и островите.

Молбата беше разгледана и същият ден вечерта митрополията на Тира публикува изявление, в което категорично отрича да е било обсъждано оттеглянето на митрополит Епифаний и че той продължава да упражнява своите задължения в оглавяваната от него епархия, като запазва правото си да предприеме съдебни действия срещу всеки, който се осмели да наруши реда в Гръцката църква (тук).

Митрополит Епифаний тогава отрече да е подавал такава молба, като лично се беше свързал с архиепископа, за да обясни, че подписът му не е автентичен. Оказва се, обаче, че това е станало под натиск и три дни по-късно, митрополитът на Тира отново е подал оттеглянето си, подписал се е и заявява, че към 28 август е напълно наясно със събитията, които са се случили с писмото за напускане, писано през миналия юли и изразява желанието си да се оттегли от активно служение.

Той съжалява, че някои са се възползвали от възрастта и слабостта му, като са направили всичко възможно да запазят властта си. Осъзнавайки тази своя слабост и за да не може никой повече да оспори желанието му, митрополитът отново е поискал да се подпише пред свидетели. Те са част от семейството му, той им има доверие и те наистина го обичат и свидетелстват за автентичността на намерението му и на написаното от него.

Митрополит Епифаний се надява неговата молба да бъде приета и архиепископът с любов да се погрижи за доброто на местната църква.

Източник: Orthodoxia News Agency

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: