Меню Затваряне

Митрополит Александър Драбинко заяви за “хибридно признание” на ПЦУ

В условията, когато Московската патриаршия оказва натиск върху поместните църкви по света, за да не признаят православната църква на Украйна, се извършва нейното „хибридно признание“.

Митрополит Александър Драбинко (ПЦУ) разказа за това в кратко интервю за Обозревател. “Парадоксът на ситуацията е, че никоя от църквите не казва, че не признава ПЦУ. Те просто се въздържат да я признаят”, казва той.

По думите на митрополита Русия използва „финансова дипломация“ и държи отделни поместни църкви „на къс повод“, като им пречи да признаят официално ПЦУ. В същото време редица епископи на поместните църкви вече споменават главата на ПЦУ митрополит Епифаний по време на богослужение, което е жест на признание. Това е „хибридно признание“ на ПЦУ от отделни епископи и свещеници от други поместни църкви преди синодалните решения“, каза митрополит Александър. Той даде и примери за такова „хибридно признание“ с български епископ, без да спомене името му:

“Онзи ден видях как епископ на Българската църква спомена митрополит Епифаний на службата. По-рано митрополит Исая от Патриаршията на Чехия и Словакия също дойде и съслужи с нашия предстоятел”. Митрополитът добави, че дори сред РПЦ има епископи и свещеници, които всъщност са признали каноничността на ПЦУ, тъй като поддържат общение с нея.

“Почти никой не се съмнява в каноничността на ПЦУ . Въпросът тук е да бъде включена в Диптиха и да се споменава по време на богослужение. Официалните признания ще последват, когато намалее натискът от страна на Московската патриаршия” – обобщи той.

На 5 януари 2021 г. се отбелязва втората годишнина от предоставянето на Томоса за автокефалията на Православната църква на Украйна. По-рано митрополит Александър Драбинко прогнозира, че през 2021 г. към четирите вече съществуващи признания ще бъдат добавени тези на още 2 до 4 поместни църкви.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: