Меню Затваряне

Митрополит Атинагор: “Еднократната лъжичка за причастие не е догматичен въпрос”

Използването на еднократна лъжичка за причастие не е догматичен въпрос, поясни в разговор с радио “ΘΕΜΑ 104,6” митрополитът на Илион, Ахарнес и Петруполи Атинагор (Дикеакос), който е и говорител на Светия Синод на Гръцката църква. Отговаряйки на въпроса за начина, по който се извършва св. Причастие в САЩ, където се използва лъжичка за еднократна употреба от съображения за сигурност, митрополитът каза, че “това е древен обичай, който може да бъде променен със съгласието на Православната църква”.

В същото време той подчерта, че през Рождественските празници храмовете ще бъдат отворени и ще бъдат отслужени 3 литургии при строго спазване на здравните мерки, като всички ще използват маска при влизането в храма. Ще се наблюдават хората в храмовете, така че да не надвишават разрешения брой, тъй като Църквата трябва да покаже, че не бива да се противопоставя на обстоятелствата около пандемията.

Реакциите, които се наблюдават в някои случаи според него, се дължат на удължаването на мерките, което допълнително усложнява психическото състояние на хората, а и свещениците са притискани от вярващите заради отварянето на храмовете.

По въпроса за ваксините митрополит Атинагор каза, че Църквата е поискала комисията по биоетика, която се състои от лекари и се председателства от Месогейски митрополит Николай, да изкаже позицията си, но тъй като не е имало заключение, свещениците препоръчват на християните да се допитват до своите лекари, които следят тяхното здравословно състояние.

Източник: Ромфеа

Posted in Пандемия и духовен живот, Съвременност

Вижте още: