Меню Затваряне

Митрополит Епифаний: “Истината е на наша страна”

Киевският и на цяла Украйна митрополит Епифаний (ПЦУ) изпрати послание до вярващите тази сутрин след нахлуването на руската армия в пределите на страната:

Скъпи братя и сестри!

Въпреки дългите, искрени и настойчиви усилия на Украйна и на цялата международна общност, се случи непредизвикана, коварна, цинична атака от страна на Русия и Беларус срещу Украйна.

Нашата обща мисия е да отблъснем врага, да защитим нашата родина, нашето бъдеще и бъдещето на новите поколения от тиранията, която нападателят се стреми да донесе на своите щикове.

Истината е на наша страна. Следователно врагът, с Божията помощ и с подкрепата на целия цивилизован свят, ще бъде победен.

Нашата задача сега е да се обединим, да устоим на първия удар, и да не се поддаваме на паниката. Вярваме в Божието провидение и победата на истината. Вярваме на нашите въоръжени сили, на нашите защитници. Молим се за всички, които са в предната линия на борбата срещу нападателя.

Изключително важно е да не се поддавате на възможни вътрешни предизвикателства, да поддържате реда, да изпълнявате заповедите на държавните и военните власти на Украйна.

Където е възможно, призовавам духовенството и вярващите редовно да отправят своите молитви за Украйна, за победата, за нашите войници. Благославям да се молите с акатист за застъпничеството на Пресвета Богородица и с други подобни молитви.

Призовавам международната общност и всички религиозни лидери по света да подкрепят Украйна, да принудят Русия и Беларус незабавно да спрат атаката. Моля всички хора с добра воля да направят това.

Тези, които са започнали и водят агресивна война срещу Украйна, трябва да знаят, че според Божия закон и човешките закони те са убийци и престъпници. За своето престъпление те ще отговарят пред Бога и пред човечеството, и няма да избегнат осъждане и наказание.

Скъпи братя и сестри!

Като предстоятел на Православната църква на Украйна, аз съм с вас, изпълнявайки задълженията си и ще ви държа в течение за развитието на събитията.

“… не бойте се, чакайте – и ще видите спасение от Господа, което Той ще извърши сега над вас; защото египтяните, които сега виждате, няма да ги видите вече довека. Господ ще се бори за вас, а вие бъдете спокойни” (Изход 14:13-14).

Украинците са мирен народ, но силен по дух и вяра. Вярваме, че насилието и оръжията, които днес са обърнати незаконно срещу нас, ще се превърнат в Божия гняв и в меч срещу нападателя. Защото всички престъпни намерения са известни на Бога, както е писано: “Кроите заговори, но те се рушат; говорете дума, но тя няма да се изпълни, защото с нас е Бог!” (Ис. 8:10). Нека се изпълнят думите на Спасителя към подбудителите на войната и към нашествениците: „…защото всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат” (Мат. 26:52).

С молитва на уста, с любов към Бога, към Украйна, към тези около нас, ще се борим срещу злото – и ще видим победата.

Призовавам Божието благословение над украинската държава, над войниците, защитаващи Украйна, и над целия наш народ!

Нека Великият Бог, Единият, спаси Украйна за нас!

† Епифаний

Митрополит Киевски и на цяла Украйна

24 февруари 2022 г.

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: