Меню Затваряне

Митрополит Епифаний: “Русия открито се подиграва на механизмите на ООН и ОССЕ”

Призив на Предстоятеля на автокефалната Православна църква на Украйна (ПЦУ), Негово Блаженство митрополит Епифаний

Скъпи братя и сестри!

Моят призив днес е посветен на кървящата, болезнена и тежка рана по тялото на нашия народ – мирното население, което страда от руската агресия.

Харков, Чернигов, Ирпин, Буча, Хостомел и много други градове и села в Киевска, Сумска, Харковска, Донецка и Луганска области, в Херсон, Житомир, Николаев и други региони на Украйна, са под варварската ежедневна атака на руските въоръжени. сили. Те използват ракетни и бомбени атаки от въздуха, както и конвенционална артилерия.

Врагът умишлено съсипва инфраструктурата, унищожава цивилни жилища и убива и тероризира мирното население. Последните съобщения и споразумения едва днес започнаха да разрешават така наречените „зелени коридори“ в някои градове, за да позволят движението на бежанци и доставката на продукти, лекарства и вода.

Особено ужасна е ситуацията в Мариупол, който е блокиран от руски сили.

Разбирам, че няма практически смисъл да се обръщам към руските окупатори, затова искам само да ги информирам, за цялата пролята кръв, за страданията и сълзите, за съсипаните животи, всеки от тях ще трябва лично да отговаря пред Бога и ще получат, както е обещано от Бога, никаква милост и вечно страдание за своите престъпления и безмилостни действия.

Затова днес се обръщам към нашия международен кръг от приятели: украинският народ би искал да разбере защо има система на международното право, защо съществуват ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, защо думите „Никога отново“ се повтарят на всеки 8 май? Днес законите се потъпкват, Русия открито се подиграва с механизмите на ООН и ОССЕ и всичко, което сме чели и чували от свидетелите на Втората световна война в Европа, се случва отново.

Затова аз от името на хилядите хора, живеещи в Мариупол, Харков, Чернигов, Хостомел, Ирпин, Буча и други, които продължават да бъдат убивани от руските въоръжени сили, надигам глас и призовавам всички нации и международни институции: ДЕЙСТВАЙТЕ! Вземете мерки, така че Русия незабавно да спре варварското разорение на украинските градове, села и тяхното население.

С болка в сърцето си отправям молитви за жертвите на руския национален тероризъм, моля Бог, Неговата майка св. Богородица и всички светии да им осигурят помощ и защита. Моля се за душите на загиналите невинни. Моля всички хора с добра воля да се присъединят към тези молитви.

Нека Всемогъщият Бог, като Праведен Съдия, погледне на страдащия украински народ и да осъди безмилостните убийци! Нека Божият гняв и неизбежното възмездие, което е обещано на тези изгубени души, бъде върху тях!

Пожелавам на украинските въоръжени сили, на президента на нашата нация и на целия й народ, с Божията помощ да постигнат победа над агресора и истински мир.

Велики и Вечни Боже! Защити нашата Украйна!

————

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: