Меню Затваряне

Митрополит Иларион Алфеев за Владимир Жириновски: “Ако беше посетил храма, нямаше да каже това”

Волоколамският митрополит Иларион Алфеев коментира изказването на лидера на “Либерално-демократическа партия на Русия” Владимир Жириновски да се затворят храбовете за миряните по време на пандемията в ефира на програмата “Църква и свят”.

По-рано политикът заяви, че по време на богослужението не се спазват нито социална дистанция, нито други мерки за безопасност, препоръчани от санитарните власти. „Бих искал да попитам как Владимир Волфович получава информация за случващото се в църквите – някак не забелязах, че е посещавал църкви и вероятно в този случай той се ръководи от някои слухове“, подчертава архиереят.

“Ако беше посетил храма, нямаше да каже това”.

Митрополит Иларион припомни, че Църквата не взема собствени решения по отношение на противоепидемичните мерки, а следва препоръките, дадени от санитарните власти за всяко конкретно място и в определен период от време:

„Когато през пролетта беше издадена препоръка в някои региони, включително и в Москва, да се затворят църквите за енориашите, ние го направихме, а през Страстната седмица и на Великден служихме при затворени врати, защото това беше изискването на санитарните власти”.

 „Но в същото време метрото продължи да работи, всяка сутрин и всяка вечер влаковете на метрото бяха пълни със стотици и хиляди хора, които стояха близо един до друг, без да спазват някаква социална дистанция, и по това време никой не носеше никакви маски“, заяви митрополитът.

Според него противоепидемичните мерки не трябва да бъдат едностранчиви – те трябва да се въвеждат и прилагат по сложен, равномерен начин; и ако такива мерки се считат за необходими, да засегнат всички слоеве на обществото, включително и обществения транспорт.

Архиереят спомена какви санитарни предпазни мерки се прилагат в църквите: „Ние се уверяваме, че хората носят маски по време на богослужения и, ако е възможно, поддържаме социална дистанция. Също така насърчаваме членовете на възраст над 65 години да се въздържат от посещение на храмове, когато е възможно. Организирахме пряко предаване на богослужението за тези, които не могат да дойдат на служба. Правим всичко възможно, за да сведем до минимум рисковете, включително онези хигиенни и противоепидемични мерки, които се предприемат по време на причастието: след всяко причастие лъжицата, тоест лъжицата за причастие, или се избърсва с покрита с алкохол кърпа, или се потапя в алкохолен разтвор и след това в гореща вода; а „запивката“ след причастие се сервира в чашки за еднократна употреба. “

Други коментари на митрополит Иларион по актуални теми: –

За решението на Синода на Кипърската православна църква: jesus-portal.ru

 За отстраняването на деца от семейството: jesus-portal.ru

За участието на духовници в разрешаването на извънредни ситуации: jesus-portal.ru

Източник: Страница на митрополит Иларион (Алфеев)

Posted in Пандемия и духовен живот, Съвременност

Вижте още: