Меню Затваряне

РПЦ изготвя документ, регламентиращ практиката на екзорсизма

Бурни обсъждания в Руската православна църква предизвика проектът за църковен документ, регламентиращ практиката на екзорсизма (изгонването на бесове). По молба на водещия на предаването „Църква и свят“ Екатерина Грачева, за работата над този документ разказва Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев).

Той припомни, че в Църквата изначално съществува практиката на екзорсизъм:

„Четейки Евангелието, ние виждаме, че Иисус Христос е изгонвал бесове от хората. Виждаме, че Той е дал право и власт на Своите ученици, сила и възможност да изгонват бесове. Ние също знаем от историята на Църквата, че практически винаги в нея е съществувало особеното служение на т.нар. екзорсисти (по правило, това са били свещенослужители, в по-късна епоха – обикновено монаси, имащи свещен сан), които са четели специални заклинателни молитви над обладаните от нечисти духове. Дори в древните литургични чинове има такива молитви“.

Митрополитът констатира, че с времето тази практика преминава „в нелегалност“. Нерядко може да се чуе за случаи, при които някакви подозрителни личности, нямащи нищо общо с Църквата, търгуват с това, което наричат „изгонване на бесове“.

„Всяка подобна дейност трябва да се извършва преди всичко с благословението на управляващия епископ на епархията, където живее екзорсистът“, подчерта митрополит Иларион.

Предупреждавайки хората да не контактуват с тези, които доброволно са се обявили за екзорсисти, митрополитът отбелязва: „Не смятаме, че с това може да се занимават миряни, дори и ако са учили известно време в духовна семинария. Един свещенослужител, който има богат опит в разпознаването на духове (1 Кор. 12:10) и е готов да се заеме с тази работа, той преди всичко той трябва да получи благословение от своя епископ. За това се говори и в документа“.

Той посочи още едно важно положение на разработвания документ: дейността на екзорсиста трябва да бъде безвъзмездна – той не бива да взема пари за това. Архиереят разказа също така, че в подготвяния проектодокумент се разглеждат съществуващите в историята литургически чинове, в които се съдържат молитвите за изгонване на бесове, и се дават препоръки какви чинове могат да се използват днес. Засягайки въпроса защо хората могат да се окажат обладани от нечисти духове, митрополит Иларион отбеляза: „Бесът просто така няма да влезе и проникне в човека, ако той сам не отвори врата или прозорец за него. Това се случва, ако човекът се занимава със спиритизъм, ходи при екстрасенси, врачки и магьосници, ползва хороскопи и върху тях устройва своя живот. Всички тези явления, против които застава Църквата, откриват достъп на бесовските сили до душата и сърцето на човека“.

Източник: Страница на митр. Иларион Алфеев

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: