Меню Затваряне

Митрополит Иларион заяви, че Андрей Кураев може да бъде отлъчен от Църквата

Колаж: © Daily Storm

Днес, на 23 януари, в ефира на руския държавен телевизионен канал “Россия 24”, председателят на отдела за външно-църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) е заявил, че протодякон Андрей Кураев може да бъде “отлъчен” от Църквата, ако продължи своята дейност.

“С клеветата си срещу Църквата той отблъсква мнозина от Бога, от религията и от църквата. Затова всъщност нищо не го свързва с църквата и фактът, че е изгубил своето свято достойнство, е естествен резултат от неговата дейност. Ако тази дейност продължи в същия дух, вероятно ще последва отлъчване от църквата“ – цитира изказването на митрополит Иларион руската агенция ТАСС.

В края на декември Епархийският съд на Московската градска епархия на РПЦ-МП реши да лиши от сан о. Кураев, защото е обидил в своя блог протоиерей Александър Агейкин, починал на 21 април 2020 г., както и за “признаци на хула срещу църквата” в редица негови изявления. Според уебсайта на епархията съдът заявява, че протодякон Кураев “не е променил естеството на дейността си след предупрежденията през 2015 година”. През януари той се обърна към патриарх Кирил с молба за преразглеждане на делото му поради неспазване на каноничния ред на съдебното производство и липсата на канонични основания за лишаване от сан.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: