Меню Затваряне

Митрополит Иларион (Алфеев) настоява за нова среща в Аман

В края на февруари Йерусалимският патриарх Теофил отправи послание по повод годишнината от срещата на предстоятелите на няколко поместни църкви в Аман през 2020 година. Патриарх Теофил призова всички да се съберат заедно за молитва и братско общение.

„Ежедневната ни молитва е за нашето православно единство“ – така беше озаглавено отвореното писмо на Йерусалимския патриарх Теофил до предстоятелите на поместните православни църкви. Патриархът припомни: “Преди една година на същата неделя ние се събрахме в Хашемитското кралство Йордания, за да изградим нашето общо братство в търсене на диалога на любовта заради единството на поместните православни църкви”.

Според председателя на Gтдела за външно-църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Иларион, срещата във „формáта Аман“ може да се състои, когато се облекчат ограниченията, свързани с пандемията.

„Такава среща е необходима, защото е много важно представителите на поместните православни църкви да се срещнат, за да обсъдят съществуващите проблеми. А механизмът, който действаше доскоро, когато подобни срещи бяха инициирани от Константинополския патриарх, вече не работи, тъй като патриарх Вартоломей се присъедини към разкола, съслужейки с разколниците и изгуби легитимността си като пръв сред равни в семейството на предстоятелите на поместните православни църкви”, цитира думите му сайтът на Отдела за външно-църковни връзки.

Според митрополит Иларион дори Константинополският патриах да свика такива срещи, някои църкви могат да присъстват, но много от тях ще ги избегнат под различни предлози. „Това ще се дължи именно на факта, че той е нарушил фундаменталния принцип на съществуването на поместните православни църкви и този принцип на църковен език се нарича съборност, тоест всички решения трябва да се вземат съборно. Ако решенията се вземат на междуправославно ниво, тогава поместните православни църкви трябва да участват в тях. И ако един от предстоятелите, дори първият сред равни, взема решения в ущърб на другите поместни църкви, противно на волята им, настъпва разкол”, заяви митрополитът, отбелязвайки, че „Константинополският патриарх работи за по-нататъшно задълбочаване на този разкол. “

Митрополит Иларион каза още, че в тази ситуация е важно православните предстоятели да се срещнат: “Йерусалимският патриарх е начело на най-древната православна патриаршия – както знаем, именно от Йерусалим и Светата земя започва историята на християнството и неслучайно Йерусалимската църква се нарича в нашите богослужебни текстове Майка на всички църкви. Затова миналата година бяхме благодарни на патриарха на Йерусалим за такава инициатива. И тази година ще приемем тази инициатива. Надявам се, че такава среща ще се проведе “, заключи Волоколамският митрополит.

Orthodox Times излезе с материал по темата, в който нарича предстоящата среща в Аман “фиаско”, а Йерусалимския патриарх Теофил “патерица” на Москва: “С такива изявления митрополит Иларион всъщност се опитва да отменя правата и юрисдикциите на Вселенската патриаршия и да ги “предоставя” – в известен смисъл – на Йерусалимската патриаршия, като „настоява“ тя да действа по волята на Москва”, пише изданието.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: