Меню Затваряне

Митрополит Иларион: “Не препоръчвам на никого да се гмурка в ледената вода”

Православните християни в Русия няма да се гмуркат за кръста на Богоявление заради пандемията. Това заяви председателят на Отдела за външно-църковни връзки на Руската православна църква Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) по руския канал „Россия 24“, съобщават християнски медии, като отбеляза, че този обичай не се споменава в Писанията, а е традиция, която се прави по инициатива на християните. Провежда се всяка година в нощта на 18 срещу 19 януари (ст. ст.) и е много популярен сред руснаците, като често бива превръщан в моржуване, физиологически “драйв” и “развлекателно шоу за православни моржове”, както го нарича прот. Георги Митрофанов в своя публицистична статия по темата.

„В сегашната ситуация, когато вирусът се разпространява, когато тялото на много хора е отслабнало поради болест, не бих препоръчал на никого от православните вярващи да се гмурка в ледената вода. (…) Не е време да тестваме организма си по такъв начин ”, каза митрополит Иларион и добави, че той няма да спазва обичая тази година: „Случайно срещнах православни християни, които като че ли се извиняват, че не са потънали в ледената дупка, защото или здравето им, или липсата на време не им позволяват“.

Той подчерта, че потапянето в леда не е необходим атрибут на празника Богоявление, наричан още Кръщение Господне: „Това изобщо не е изискване на Църквата, не е църковно тайнство или ритуал“, заяви митрополитът. – Празникът на Кръщението Господне се състои преди всичко в идването в Църквата, участие в Божествената литургия, причастие със светите Христови Тайни, след това участие в молитвата по време на освещаването на водата, приемане на благословената богоявленска вода и използването й през цялата година, включително, като средство за изцеление от болести, но в никакъв случай тя не е заместител на лекарствата или на лекарската помощ”.

Продължавайки темата за тази празничната традиция, митрополит Иларион припомни: „Църковният устав и църковните правила познават само едно потапяне за човека – това е потапянето във водите на кръщелния купел. За това казваме в Символа на вярата: „Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете“. Чрез това потапяне в тайнството на кръщението човек става член на Църквата”.

Той посочи, че в нито един от богослужебните текстове, които се четат при освещаването на водата, което се извършва в навечерието на Богоявление и в самия ден на Кръщение Господне, не се споменава потапяне в тази вода, но се казва, че осветената вода се пие за изцеление на душата и тялото, с нея можем да поръсим домовете си; с нея може да се поръсят някои вещи за тяхното освещаване; споменава се и помазание с тази вода.

„От гледна точка на църковния устав така трябва да се използва Богоявленска вода. Всичко останало вече са обичаи, традиции, фолклор. За тези хора, които са достатъчно здрави, за да се потопят в ледената дупка, това е много хубаво нещо, предизвиква добри чувства и много положителни емоции. Но това не е църковно тайнство или дори църковен обряд”.

Източник: Лична страница на митрополит Иларион (Алфеев)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: