Меню Затваряне

Митрополит Иларион: “РПЦ не изключва възможността да канонизира прот. Александър Мен”

Руската православна църква не изключва възможността да канонизира протойерей Александър Мен, който приживе беше наречен „апостолът на интелигенцията“.

Това съобщи ръководителят на Синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион (Алфеев) в ефира на предаването „Църква и свят“ по телевизионния канал „Русия-24“, като нарече отец Александър изключителен мисионер на своето време, който е трябвало да проповядва в трудните условия на съветския период.

“Смъртта му беше трагична и мисля, че ако се докаже, че той е бил мъченик, може да бъде канонизиран като мъченик”, каза митрополитът.

Отговаряйки на въпроси на зрителите, той призова да не виждаме богохулство във факта, че отец Александър нарича книгата си за Христос „Синът Човешки“. Митрополит Иларион припомни, че самият Христос нарича Себе Си по този начин, както свидетелства и Евангелието.

Митрополитът отбеляза, че в творчеството на о. Александър Мен могат да се намерят възгледи, които са противоречиви. “Например в някои от книгите си той прави паралели между християнството и другите религии и тези паралели създадават впечатлението, че има много повече общо между християнството и другите религии, отколкото е в действителност. Тази широта на възгледите на отец Александър Мен и тогава е смущавала читателите, и сега продължава да ги обърква” – каза митрополитът.

Протойерей Александър Мен е бил убит от неизвестно лице сутринта на 9 септември 1990 г. по пътя към Семхоз (предградие, микрорайон на Сергиев Посад, на 70 км. североизточно от Москва). Свещеникът е живял там и е убит по пътя от къщата си до жп гарата, отивайки на служба в църквата в Нова Деревня. На мястото на смъртта на о. Александър Мен постепенно израства мемориален комплекс с параклис в чест на “Отсичането на главата на св. Йоан Кръстител” при храм “Св. Сергий Радонежки”, към когото отец Алекнадър е имал особена почит, а в храма има малка икона на Йоан Кръстител, изписана от него.

Отец Александър Мен стана първият свещеник по съветско време, който е казвал проповед по телевизията. Общият тираж на книгите му е около 8 милиона копия, преведени на много езици по целия свят.

Фрески и снимки от храма в Семхоз, изписан от архим. Зинон, можете да разгледате на сайта на съдружество “Артос” и в Pinterest.

Вижте още: Мъченичество на отец Александър Мен

По материали от Интерфакс и mosregtoday.ru

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: