Меню Затваряне

Митрополит Иларион (Алфеев) се срещна с Кипърския архиепископ Хризостом

В Никозия, столицата на Кипър, се проведе среща между председателя на Отдела за външни църковни връзки на РПЦ митрополит Иларион (Алфеев) и Кипърския архиепископ Хризостом. Митрополит Иларион е на работно посещение в Кипър с благословението на руския патриарх Кирил за участие в Православната предварителна асамблея на Световния съвет на църквите, съобщава Отделът за външни църковни връзки.

Митрополит Иларион е бил поканен от предстоятеля на Кипърската православна църква на вечеря, по време на която се е състоял разговор относно перспективите за междуправославните отношения, както и на двустранните контакти между Руската православна църква и Кипърската архиепископия.

След прекратяването на евхаристийното общение с архиепископ Хризостом и редица архиереи, които през 2020 г. признаха легитимността на Православната църква на Украйна, архиепископът е припомнил на митрополит Иларин предишните си посреднически усилия за решаване на украинския въпрос, включително пътуванията му до поместните православни църкви. Събеседниците са засегнали и други теми от взаимен интерес.

При посещението си до Кипър митрополит Иларион (Алфеев) е посетил храма „Св. Николай”, който се строи в Лимасол за задоволяване на духовните нужди на рускоезичните жители на острова, съобщава сайта на ОВЦВ.

С благословението на Лимасолския митрополит Атанасий архиереят на Руската православна църква е бил посрещнат от настоятеля на храма прот. Павел Поваляев. Митрополит Иларион се е запознал с хода на завършването на строителството, с проекта за вътрешна украса, разгледал е сградата на духовенството, където се намират действащо неделно училище, лекционна зала и трапезария. 

Богослуженията за рускоезичната православна общност в Лимасол се провеждат от 1995 г. През 1997 г. по инициатива на Лимасолския митрополит Хрисант е дарен парцел на Руската православна църква за изграждане на руски храм. На 9 юни 2012 г. Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил освещава основния камък на бъдещия храм. През септември 2020 г. завърши строителството, а на 5 февруари 2021 г. беше извършен обредът за освещаване на кръстовете по куполите на храма.

Митрополит Иларион е посетил и Екзархията на Йерусалимската патриаршия в Кипър., като се е срещнал и с Востранския митрополит Тимотей, който оглавява екзархията.

Срещата на архиереите се състоя в сградата на Екзархията в Никозия и премина в топла братска атмосфера и те са обсъдили въпроси, свързани с отношенията между Йерусалимската и Руската православна църкви, както и актуалната ситуация в православния свят.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: