Меню Затваряне

Митрополит Иларион с нова атака срещу Вселенския патриарх Вартоломей

“Руската православна църква не приема обединението на православието с католицизма по инициатива на Вселенския патриарх Вартоломей”, каза митрополит Иларион (Алфеев) за предаването “Църква и свят” по телевизионния канал “Россия 24”, съобщава РИА Новости.

Водещата на предаването отправи следния въпрос към митрополит Иларион: „До нас достигнаха новини, бих казала революционни, за обединението на католици и православни. Тази информация беше публикувана от един от архиереите на Константинополската патриаршия, който каза, че всъщност православните и католиците вече са обединени, но това ще бъде официално заявено и на хартия. За какво става дума?”

“Константинополският патриарх в последно време си представя, че е арбитър на православието, той счита, че може еднолично да взема всякакви решения… Няма нищо изненадващо в това, че Константинополският патриарх без съгласието на другите поместни православни църкви, без решението на техните множеството въпроси, които стоят на дневен ред в православно-католическия диалог, просто ще обяви, че е станало обединението и ще подпише някаква хартия. За нас, за Руската православна църква, тази хартия нищо не означава” – заяви митрополит Иларион.

Той разказа, че лично е участвал в православно-католическия диалог заедно с Константинополската патриаршия и охарактеризира политиката й като “отправена не към обединение на православни и католици, а към взаимстване на католическия модел на йерархия и управление”.

Журналистът Костас Онисенко отбелязва за Orthodox Times, че атаките с или без причина от страна на митрополит Иларион срещу Вселенския патриарх са отдавна: “Той сега използва трикове за комуникация, които по-скоро подхождат на популистки политици, отколкото на йерарси. Тъй като обаче няма доказателства за това, Волоколамският митрополит очевидно предава невярна информация не директно, а чрез журналиста, който му задава въпроса. И докато отделя позицията си от неточната информация – за да не бъде обвинен в разпространение на фалшиви новини – той ги използва като повод да предприеме нова атака срещу Вселенска патриаршия.

Първоначално митрополит Иларион разделя позицията си, за да не бъде обвинен в разпространение на фалшиви новини, казвайки: „Не винаги знаем за какво си говорят константинополските йерарси. Това, което се случва зад кулисите на Фенер е нещо, което също не винаги знаем. Ние не знаем също и какви планове подготвят”. Така той признава, че не знае нищо за това, което водещият го пита, но използва въпроса като оправдание за започване на атака. Разбира се, че от самото начало въпросът за диалога с Католическата църква е бил просто повод да бъде атакуван Вселенският патриарх Вартоломей по основния въпрос, който представлява интерес за Руската църква – украинският проблем. Всъщност той не потвърждава казаното от журналиста, нито го отрича”.

Онисенко добавя също, че впечатлението, което остава за обикновения зрител е, че този уж „потвърден“ аргумент (че „Вселенската патриаршия се готви за съюз с католиците“) идва от самия митрополит Иларион.

Припомняме, че Волоколамският митрополит се срещна с папа Франциск през 2017 година, когато мощите на св. Николай бяха пренесени от италианския град Бари и изложени за поклонение в Санкт Петербург. Срещата тогава беше поредно свидетелство за личната близост между двамата духовници и диалога между Католическата църква и Московската патриаршия. На срещата бяха обсъдени въпроси, засягащи възстановяването на единството между тях. „Събития като поклонничеството на мощите на свети Никола и посещението на римското духовенство са отличен пример за онова духовно наследство, което споделят православни и католици, въпреки различията между тях. Моля се молитвите на нашите общи светци да помогнат чрез Божията благодат за преодоляване на онова, което ни разделя“, посочи тогава митрополит Иларион, припомня Vatican News.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: