Меню Затваряне

Епископ Тихон и митрополит Йеротей (Влахос) бяха сред първите ваксинирани днес в България и Гърция

Митрополит Йеротей (Влахос) и Тивериополски епископ Тихон бяха не само първите духовници, но и сред първите ваксинирани днес съответно в Гърция и България. Навпактски митрополит Йеротей (Влахос) е получил ваксината си в болница “Евангелисмос”, съобщава Orthodox Times.

Първият духовник, който беше ваксиниран в България, беше Тивериополски епископ Тихон, който служи в параклиса “Св. Георги Софийски най-нови” на Александровска болница и ръководи екип от доброволци в помощ на болните. В този параклис доброволческият екип извършваше молитви в подкрепа на боледуващите от COVID-19 и грижещите се за тях лекари, медицински сестри, болногледачи, санитари, медицински специалисти, доброволци и всички други, които допринасят с грижи и с молитва за облекчаване на пандемията (тук).

“Искам да изразя своята благодарност за тези невероятни усилия, които са положени, към всички, които направиха така, че ваксината да бъде достъпна за всички нас. Аз самият съм ваксиниран срещу всичко. Преди се радвахме, че има ваксини, а сега трябва да убеждаваме хората, което според мен е жалко. В тези светли празници с този жест искам да запаля една светлинка в тунела за всички онези, които се грижат за болните, че най-накрая ще намалеят болните. А и за всички християни в България, че най-накрая ще можем спокойно да посещаваме църква и спокойно да се видим с близките си”, каза епископ Тихон, цитиран от bgonair.bg.

Други духовници от висшия клир на БПЦ, които са отговаряли на журналистически въпроси и са изразявали мнение за ваксините са Неврокопски митрополит Серафим и Старозагорски митрополит Киприан. На въпрос на журналиста Кирил Вълчев дали Православната църква ще насърчи хората да се ваксинират, митрополит Серафим заяви в ефира на радио “Дарик“: “Ваксинирането трябва да бъде личен избор. Не е работа на Православната църква да насърчава нито да се ваксинират хората, нито пък да ползват едни или други лекарства. Нека да насърчат хората тези, които имат яснота, но имат и искреността да излязат и да кажат на хората колко е опасно, дали е безопасно и всичко онова, което е свързано с прилагането на ваксините”. За себе си митрополит Серафим отговори, че все още не е решил дали да се ваксинира, но не смята да избързва, докато не види “нещо убедително”.

На въпрос на Силвия Николова, журналист и богослов за сайта clinica.bg как ще коментира вижданията на някои църковни кръгове, че с ваксините човечеството ще бъде чипирано и той лично дали би се ваксинирал, Старозагорският митрополит Киприан отговори: “Такова твърдение е несериозно. Всеки човек има свободна воля дали да направи една крачка напред или две назад, тоест една стъпка към Бога или две към дявола, към злото. Ваксините са създадени от човешки мозъци, а всички ние сме създадени от Бога. Имам им доверие и ще се ваксинирам, изключвайки всякакви твърдения за чипиране и какво ли още не. Това е начинът да бъде ограничена пандемията и човечеството да се спаси от коронавирусната инфекция”.

Такива са мненията на първите духовници от висшия клир на БПЦ, които изразиха публично позицията си в медиите по въпроса за ваксиниите.

Остава отворен въпросът защо за свещениците, които също са “на първа линия” и общуват в служението си с много хора, не са предвидени ваксини и дали това ще бъде се случи в близко бъдеще.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: