Меню Затваряне

Митрополит Йоаникий излезе със становище срещу предстоящ гей парад в Бургас

Християнство бг научи, че в Сливенска митрополия е постъпила молба на родители от Бургас, митрополит Йоаникий да обърне внимание на предстоящия гей парад в града, организиран от “Бургас прайд” и да се произнесе по него. Молбата гласи:

“Ваше Високопреосвещенство,

Като български граждани, родители и православни християни се обръщаме към Вас като духовен ръководител на православните християни от богохранимата Сливенска епархия с огромно притеснение, продиктувано от предстоящото провеждане на първия гей парад (Бургас прайд) под мотото “Любовта е по-силна от омразата” в Бургас, който е насрочен за 15.05. 2021 г.

Ние, като православни християни, категорично се противопоставяме на срамната и позорна демонстрация на този тежък грях със зловредни последици за обществото и особено сред младежта!

Молим Вас, като наш духовен наставник за молитвите Ви и за изказване на Вашата позиция с надеждата, че ще бъдете чут от управата на Община Бургас това Содомско сборище да не се състои”.

Три неформални родителски организации са се обърнали към Димитър Николов – кмет на Община Бургас с писмо и петиция, която наброява повече от 2000 подписа (тук), част от което гласи:

Чл. 6. от Конституцията на Република България гласи следното:
„ (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.   
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“  

Правото на „сексуална ориентация“ не съществува в основните документи за човешки права. То е нещо, което се прокарва на политическо и законово ниво с цел да бъде издигнато като човешко право. Искането на специално отношение, заради сексуална ориентация е искане за привилегия, което е дискриминация с обратен знак, недопустима от гледна точка на конституционния принцип за равното третиране на гражданите. Считаме за недопустимо половата обърканост да се превръща в „човешко право“. Общностите и правозащитните организации, които стоят зад планирането на парада целят да вменят вина у българските граждани, че обществото ни е нетолерантно към хомосексуализма. (…)

Демонстрирането на определена сексуална ориентация, по начините и със средствата, с които са характерни „гей-парадите”, нарушава правата и свободите на гражданите. Досегашната практика на провеждане на подобен род мероприятия показва, че паралелно се организират анти-паради от лица с хомофобски настроения, което неизменно създава напрежение, опасност за прояви на насилие и други противообществени реакции, което нарушава обществения ред.
Кметът от своя страна има правомощието с изрична заповед да забрани провеждането на мероприятието, когато има данни, че:
Може да бъде нарушен обществения ред в населеното място (чл. 12, ал. 2, точка 2 от ЗСММ); или могат да бъдат нарушени правата и свободите на други граждани (чл. 12, ал. 2, точка 4 от ЗСММ).

Апелираме към Вас да не разрешавате провеждане на „БУРГАС ПРАЙД“, или ако вече има издадено разрешение, проявата да бъде преместена извън пределите на централна градска част”.

Митрополит Йоаникий е обърнал внимание на тази молба и днес сайтът на митрополията разпространи негово Становище против предстоящия гейпарад, което публикуваме без съкращения:

Становище против гейпарад в Бургас

ДО

Г- н ДИМИТЪР НИКОЛОВ,

КМЕТ на ОБЩИНА

БУРГАС

Уважаеми Г-н НИКОЛОВ,

Православни християни от гр. Бургас ни информираха, че на 15 май 2021 година на площад „Тройката“ в гр. Бургас ще се проведе“ ПЪРВИЯТ БУРГАС ПРАЙД“ с популярното име „ГЕЙПАРАД“.

Категорично се противопоставяме на това предстоящо събитие и категорично заставаме в защита на нравствената чистота и невинност на децата и подрастващото поколение на България. Считаме за свой дълг да защитим и традиционното българско семейство. Подчертаваме, че само бракът между мъж и жена е градивна среда, в която любовта между двата пола и отглеждането на децата се реализират угодно на Бога и принасят плодове, съответстващи на Божия ред, вложен в света. Отправяме призив към нашите духовни чеда да не участват в това шествие на греха, което е провокация към Твореца, към Църквата, към Отечеството, към живота. Призоваваме родителите да предпазят децата си и да не бъдат безразлични към подобни развращаващи прояви, но да възпитават потомството си будно, достойно, християнски грамотно и по живот – благочестиво.

Противопоставяме се на публичната и неморална демонстрация на содомския грях, който води до разрушителни последствия за физическото и духовното здраве на хората. Той е злоупотреба с даруваната на човека свобода и рушене на традиционните ценности на българския народ. Свещеното Писание затова ни учи чрез апостола: „Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно” (1 Кор. 6:12)”. Всепозволеността на греха, която се натрапва на гейпарадите, съблазнява младежта и обърква критериите на хората за добро и зло, за позволено и непозволено, за свещено и несвещено. А човешката душа е свят дар от Бога, който трябва да пазим и развиваме до богоподобие. Няма оправдание никоя проява, която опетнява човешката душа, която я помрачава и отдалечава от Светлината на света – Господ Иисус Христос. Не може да подкрепим “свободи”, които подменят същността на семейството с блудството, любовта – с разврата, естественото – с противоестественото, здравето – с гибелните наслади. Всяко дело, което се противопоставя на Божията воля, е богохулство и богоборство. “Недейте се лъга: Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне: който сее в плътта си, от плътта ще пожъне тление; а който сее в духа, от духа ще пожъне вечен живот” (Гал. 6:7-8). Нека не призоваваме с порочни дела Божия гняв над нас, а с благочестив живот да измолваме Божията милост над нас, домовете и родината ни.

Уважаеми Г-н Николов, гр. Бургас е най- големият православен център в югоизточна България. Неговите жители са познати като ревностни православни християни и провеждането на подобен маскарад дълбоко ще нарани тяхното религиозно чувство. Ние в битността ни на духовен наставник на православните християни от гр. Бургас и цялата Сливенска епархия, настоятелно Ви молим да не давате разрешение за провеждане на подобно мероприятие, а ако вече има издадено такова да бъде отменено.

С уважение,

+ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: