Меню Затваряне

Митрополит Йоан: “Желая на всички добричлии да бъдат достойни човеци”

С панихида, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на Военното гробище-музей, започнаха празничните прояви, посветени на Деня на Добрич. Градът отбелязва годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България и навлизането на българската войска на 25 септември 1940 година в града.

На панихидата присъстваха кметът на Добрич, областният управител, представители на политически сили, вероизповедания, граждански организации и сдружения.

Митрополит Йоан призова да се поклоним пред духовния, морален и патриотичен подвиг на загиналите за свободата на Отечеството:

“Намирайки се на мястото на вечния покой на тези човеци, които отдадоха живота си и го загубиха за отстояване на принципи свещени, ние имаме дълг – православен, духовен, морален, а защо не и патриотичен.

Започвайки тържеството на град Добрич, да го започнем със заупокойната молитва в упокоението и разбирането, че пред смъртта никой не може да бъде велик, и че пред подвига на тези човеци, Църквата винаги пази живата памет за своите покойни чеда, вождове и воини, паднали на бойното поле за вярата и освобождението на нашето Отечество.

Пребивавайки на това място на вечния покой ние разбираме големия трагизъм на онова историческо време, в началото на ΧΧ век, в поредицата от войни. Разбираме, че всъщност една от най-големите злини за човечеството са военните конфликти и войната. И в основата на тези военни конфликти винаги стои изявената човешка гордост и изявеното човешко себелюбие и егоизъм, стремежът за власт и безгранично сребролюбие.

Като честитя днешния празник на град Добрич, желая на всички добричлии, на всички жители на този богоспасяем град от епархията ни, да бъдат достойни човеци. Да проявяват своята човечност винаги! Това е най-важното, което Христос иска от човека – да прояви своята човечност към ближния, своето добро отношение. Да се премахне огромната злоба, завист и безобразната фразеология в общението на човека. Да се сложи един положителен знак в човешкото общуване, а не всичко да започва с отрицание и с отрицателната частица “не”!

Това безобразие, което се развива в нашата съвременност, е плод отново на човешката гордост, на нула познаваемост на светото Православие като религия и като действие в човешкия живот, и най-вече на това, че човек много пъти не може да претърпи в своята гордост и да приеме чуждото мнение на своя ближен.

Честит и благословен празник! Пожелавам Бог да закриля този край от беди и злощастия, от скръбни обстоятелства! Бог да прости починалите вождове и воини и да ги упокои в селенията на праведните, а нас да помилва по Своята велика милост!

Амин, честит празник!”

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: