Меню Затваряне

Митрополит Йоан: “Съвременното българско общество е обезбългарено и обезбожено”

На 25 септември 2020 г. отбелязваме 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България. Както всяка година с военен ритуал и заупокойна панихида за загиналите за свободата на Добруджа започнаха тържествата за празника, които традиция се състояха на Военното гробище, където почиват войни от шест национални армии и четири вероизповедания, участници в Добричката епопея. Този ден е и официален празник на град Добрич. Панихидата беше отслужена от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и свещеници от града.

Негово Високопреосвещенство заяви в обръщението си към присъстващите: „На днешния паметен ден се намираме на мястото на покоя и си спомняме за бележити събития, случили се в нашата история, които свидетелстват за една изключителна изява на човешка вяра в Бог. Само вярващото сърце е способно да положи душата си за своите приятели по думите на свети Йоан Богослов, защото вярващото сърце знае, че винаги може да даде своя живот за вярата, отечеството и свободата. Намирайки се тук на мястото на покоя, наш православен, духовен и морален дълг е всяка година да си спомняме за тези воини и за онези събития от българската история, които са пример на единодействие и дълбоко познаване на политическата обстановка и на изключителен дипломатически такт. Безспорно е, че празникът на Добрич започва тук, когато някога Антон Страшимиров свидетелства, че покойниците са били толкова много, че онези, които е трябвало да ги погребват е трябвало да изправят техните оръжия до тях и казва: „Всичко заприлича на лозе”. Тези думи са паметни както в живота на българската литература, така и на българската история. Онези хора от различни националности и вери, които тук положиха душата си и костите и проляха кръвта си заслужават дълбоко уважение и почит. Те са пример и от своите гробни места ни говорят колко много днес в нашата сложна съвременност, да се обединим около православната ни вяра, която трябва да познаваме добре. Българският народ има своето бъдеще единствено, ако съхрани и опази православната си вяра”.

Паметта на героите беше почетена с едноминутно мълчание и поднесени цветя и венци на признателност.

Програмата на Община Добрич за тържественото отбелязване на тази бележита годишнина включваше редица културни мероприятия. Кулминацията беше тържествената заря проверка, която се проведе на площад „Свобода“.

Словото можете да чуете във видеоматериала на “Телевизия Добрич” “.

По материали от Варненска и Великопреславска митрополия и tvdobrich.com

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: