Меню Затваряне

Митрополит Йоан приветства участниците в обучителната програма „Религия и ценности“

На 29 октомври (събота) 2022 г. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан, се провежда обучение на педагози по програма „Религия и ценности“. Обучението се организира от Департамента за продължаващо образование и квалификация на педагогически специалисти към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В обучението ще се включат 30 учители, преподаващи в СИП „Християнство-православие“, и преподаватели в неделни училища от Варна и епархията.

По време на обучението ще бъдат представени новите учебници по религия – християнство-православие от 1 до 12 клас, подготвени от Светия Синод и одобрени от МОН. Лекторите са: проф. д-р Магдалена Легкоступ – методик и автор, доц. д-р Мариян Стоядинов – главен редактор и автор, и доц. д-р Свилен Тутеков – автор.

Програмата е с продължителност 16 академични часа: 8 ч. присъствени и 8 ч. дистанционно обучение. След успешно завършване на обучението на педагогическите специалисти ще се издаде удостоверение за проведено обучение и ще получат 1 квалификационен кредит.

Обучението се организира с подкрепата на Регионалното управление на образованието – Варна.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан приветства откриването на обучението, обръщайки се към присъстващите лектори и учители.

В началото на словото си митрополитът подчерта, че по ред причини това е последната година, в която Седмицата на православната книга – едно отдавнашно и значимо събитие за Варненска и Великопреславска епархия, се отлага заради пандемията. През следващата 2023 г. то ще се проведе по всяка вероятност през месец юни и ще съвпадне с поредица от много юбилеи, един от които за епархията е 1130 г. от провеждането на Преславския събор. Събитието ще започне от празника на св. Йоан Предтеча, ще обхване честването на паметта на св. Прокопий Варненски, завършвайки с празника на св. първовърховни апостоли Петър и Павел и с 1130 г. от провеждането на Преславския събор.

Митрополит Йоан отбеляза значението на кризата с пандемията, повлияла върху много хора през отминалите две години: както върху техния личен живот, така и върху отчуждеността им към ближните. Засегна накратко кризата в Украйна, която освен на бойното поле като война на световете, се пренесе върху православните християни като близки народи, засегна влиянието на тези процеси върху авторитета на домашната църква, върху културната принадлежност на християните и др. Проблематика, която съчетана с резултатите от постковидния синдром на всички нива и сложното съвремие, в което все повече се увеличава пропастта между вярата и благочестието, може да се определи като кризис в човека, кризис – политически, икономически, социален, дори финансов, който оказва влияние върху неговия цялостен жизнен път и върху осмислянето на духовния му живот.

Митрополит Йоан изказа изключителната си благодарност както от свое, така и от името на епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска епархия към учените богослови проф. д-р Магдалена Легкоступ, доц. д-р Свилен Тутеков, доц. д-р Мариян Стоядинов; на някои от представителите на Софийския богословски факултет, които в началото започнаха важното дело, което след повече от 30 години даде плод в написването и издаването на учебниците по „Религия: Християнство-православие“.

Чуйте повече във видеозаписа от откриването на обучителната програма в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: