Меню Затваряне

Митрополит Йоан съобщи, че на опелото на патриарх Неофит ще присъства Киевският митр. Епифаний

В студиото на „Панорама“ по БНТ в петък вечер, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви в „Думи за патриарха“, че се очаква на опелото на патриарх Неофит, освен Вселенският патриарх Вартоломей и гостите от поместните сестри-църкви, да присъства също така и Киевският митрополит Епифаний, предстоятел на Православната църква на Украйна. В началото на 2019 г. патриарх Вартоломей даде на тази църква Томос за автокефалия и митрополит Епифаний е под неговия омофор.

На въпроса на водещия „Има ли риск на погребението да стане геополитическа свада покрай отзвуците от войната, която се води в момента?“, митрополит Йоан отговори:

„Това е много специфичен, труден въпрос, но ние преценяваме винаги във всичко нашите междуцърковни отношения. Защото Църквата е отделена от държавата, и както казва св. патриарх Фотий Цариградски, в тези отношения между църква и държава, църквата повече си мълчи, но в своя духовно-благодатен живот и в своята молитва. Разбира се, границата е много тънка. И аз съм притеснен, защото днес стана въпрос за Руската църква. Тя е част от Тялото Христово и Негово Светейшество патриарх Кирил е с равно достойнство на всички патриарси. Ще има представител на Московската патриаршия и той е Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор. Неговото служение първо беше във Франция, сега – Испания и Италия. Той е представител. Разбира се, има една деликатна тънкост, че има да присъства човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е човекът, който представлява Православната църква в Украйна – митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, но разбрах, че ще присъства. Това може да смути определени хора, ако той вземе участие в опелото“.

На въпроса на водещия „Имате ли начин да държите нещата в свои ръце?“, митрополит Йоан отговори:

„Ние винаги разчитаме на съборния глас на светата Църква и е много важно да кажем, че в такива моменти съобразяваме църковния канон действително и трябва да бъдем максимално прецизни в тези отношения, защото те засягат Божия народ в голяма степен. Те чрез нас засягат и всички ония хора, които са дошли. Темата за разкола в нашата църква е болезнена и тя не е съвсем отминала. Трябва внимателност и разсъдливост и аз се надявам, че в утрешния ден всеки ще прояви благоразумие, за да изпълни своя дълг. Всеки е добре дошъл, но когато се касае за канонически статут и когато дадената църква не се е произнесла по такъв въпрос, трябва да бъдем внимателни“ – допълни митрополит Йоан.

Posted in Публицистика

Вижте още: