Меню Затваряне

Митрополит Козма е в критично състояние с COVID-19 и отказва да постъпи в болница

Критично е здравословното състояние на митрополита на Етолия и Акарнания Козма, който от 21 ноември 2021 се намира в дома си в Агринио с коронавирус, опитвайки се да се справи със ситуацията, без да постъпва в болница, съобщава Doxologia Infonews.

Митрополитът се намира сред свои близки роднини, а съветите за фармацевтично лечение получава от своя лекар от град Волос. Никой от обкръжението му в митрополията не знае нищо за неговото състояние. Вчера късно вечерта, негови сътрудници са се погрижили той да бъде транспортиран с линейка до атинската болница „Евангелизмос“. Митрополит Козма обаче не е пожелал да бъде приет в болница, въпреки че сатурацията му е показала ниски стойности и е имал нужда от спешна хоспитализация и кислород.

Митрополит Козма е известен със своите антиваксърски възгледи, отричайки и коронавируса, и мерките за борба с пандемията. Двамата с митрополита на Китира Серафим бяха обвинени в недисциплинираност и липса на уважение към единодушното решение на Св. Синод на Гръцката църква, което той взе във връзка с противоепидемичните мерки за Възкресение Христово. Архиепископът и синодалните архиереи тогава изразиха съжалението си за отказа на двамата митрополити да се съобразят с решенията на Синода, без да осъзнават критичността на ситуацията за Църквата, която предизвика пандемията и трудните решения, които трябваше да вземе Св. Синод за защита на общественото здраве и човешкия живот. Тогава Синодът реши да поиска от Синодалната комисия по догматични и канонични въпроси да отвори „дело“ и да предложи на Синода следващите стъпки, които могат да доведат до прекратяване на техните задължения като митрополити (виж тук и тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: