Меню Затваряне

Митрополит Наум гостува на Румънския патриарх Даниил за празника на св. Димитър Басарбовски

На 27 октомври 2023 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум пристигна в Букурещ по покана на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил и взе участие в Божествената св. Литургия, отслужена върху летния олтар при Патриаршеската катедрала „Св. Св. Константин и Елена“ в Букурещ. В литургията за есенния храмов празник на катедралата, възглавена от патриарх Даниил, взе участие и митрополит Пантелеймон на Верия, Науса и Кампания, както още четиридесет и двама членове на Св. Синод на Румънската православна църква: митрополити, архиепископи, епархийски епископи, викарни епископи, монашестващи и осем дякони.

Песнопенията изпълни хорът за източно-църковна музика „Тронос“ при Патриаршеската катедрала, ръководен от архидякон Михаил Бука. След прочитането на евангелския откъс патриарх Даниил произнесе проповед върху житието на преподобния наш отец Димитър Басарбовски, официално обявен за „покровител на Букурещ“. На последното си заседание Св. Синод на Румънската църква одобри общоприет иконографски образ за изписване на св. Димитър, където той е представен на възраст, в лявата ръка държи макет на Патриаршеската катедрала, а в дясната – пастирска тояга.

По време на богослужението се черкуваха голям брой вярващи и клирици. В продължение на една седмица множество честни поклонници от цяла Румъния денонощно стояха на опашка и търпеливо очакваха да се поклонят пред мощите на преподобния Басарбовски отшелник, както и пред мощите на св. великомъченик Димитър Мироточиви и пред иконата „Св. Богородица“ – Панагия Сумела, донесени за празника от митрополит Пантелеймон. След отпуста на тържествената Литургия Негово Блаженство благодари на всички йерарси, официални лица, организации и доброволци, взели участие в храмовия празник. Патриарх Даниил награди Русенския митрополит Наум с новоучредения орден „Св. Неофит Критски“. Българският архиерей получи също икона на св. Димитър Басарбовски.

Негово Блаженство обяви, че догодина за пръв път ще се чества новоучредения празник „Пренасяне мощите на св. Димитър Нови (Басарбовски) в Букурещ“ (13 юли), по повод изпълването на 250 г. от това историческо събитие.

—————-

Източник: Русенски митрополит Наум

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: