Меню Затваряне

Митрополит на Вселенската патриаршия се срещна с архиепископ Стефан в Скопие

Митрополитът на Аркалохори, Кастели и Виано Андрей (Нанакис), е имал среща с архиепископ Стефан преди няколко дни (на 15 януари) в Скопие, съобщава Религия.мк. Митрополитът от Вселенската патриаршия, заедно с придружаващите го архимандрит Филотей и йеромонах Андрей, са гостували на МПЦ-ОА в продължение на четири дни. В Охрид те са се срещнали с митрополит Тимотей, а в Бигорския манастир са съслужили с игумена епископ Партений.

Митрополит Андрей съобщи на сайта си за срещите в Р Северна Македония, като написа, че е бил посрещнат според Светогорския типик. По време на посещението в Бигорския манастир, епископ Андрей в словото си подчертава изключителното значение за историческата приемственост на Охридската архиепископия, която с решение на Вселенската патриаршия е възстановена до канонично единство в православния свят:

„Голямо благословение е, че каноничната църква, Охридската архиепископия, сега съществува тук, в държавата Северна Македония. Нашият Вселенски патриарх г-н Вартоломей, чиито добри пожелания, благословение и любов предавам на скъпия Дебърско-Кичевски митрополит г-н Тимотей, лично на Вас, светейши игумене, на Вашето монашеско братство и на присъстващите поклонници, съслужи заедно с Негово Блаженство г-н Стефан, който е титулуван като Архиепископ Охридски. Нашият Вселенски патриарх подари на Църквата на държавата Северна Македония един от най-ценните духовни и цивилизационни бисери от своята патриаршеска митра – а именно тази на Охридската архиепископия. Вселенската патриаршия използва Еклитона (апелативна жалба, бел. ред.) като свое канонично право, затова Негово Блаженство Охридския архиепископ г-н Стефан и Охридската архиепископия вече са в общение с всички православни църкви. Историята на Охридската архиепископия е блестяща и изключителна. Нека споменем само светците Климент и Наум. Те са ученици на св. Кирил и Методий, които Константинопол изпраща да християнизират славянския свят. Свети Теофилакт, архиепископ Охридски, написал житието на светите Климент и Наум, които са погребани в Охрид. Ние, православните християни, от 330 г. сл. Хр., когато Константинопол е основан от автократора Константин Велики, продължаваме и участваме в свещеното духовно наследство и традиция, чрез евхаристийното единство и каноничния ред, който се пази от Вселенската патриаршия, като център на православния свят, чрез молитвените жертви. И очакваме „Слава във висините Богу и на земята мир“ да възтържествува и в изкушената украинска страна“, каза епископ Андрей.

„Идвайки от Скопие, столицата на Северна Македония, към вашата света Бигорска обител, по пътя срещнах много джамии. В този 21-ви век ние, хората, сме призвани да живеем в любов, хармония, мир и взаимно уважение по отношение на културната идентичност и съзнанието на другия. И се чудя: джамиите, които срещнах, подобно на мюсюлманите на Балканите, не са ли също продължение на новата реалност, която се формира в Константинопол, когато след болката и скръбта, причинени от падането на Константинопол през 1453 г., там се е възцарил мюсюлмански султан? Затова нека намерим ритъма на мира, съжителството и помирението, в рамките на зачитането и съхраняването на културната идентичност и религиозното съзнание на всеки от нас. Нека вземем предвид и евреите, които са живели в тези райони и които са се заселили в Израел след създаването на израелската държава. Свети брате Антаниски, г-н Партений, чувствам, че съм на Света гора, където ти живя известно време близо до блаженопочиналия игумен на светото Григориатска обител, винаги споменавания отец Георги. Православната традиция е обща за всички нас, независимо от границите на държавата и родината, в която живеем. Ние сме призвани да съхраним и продължим тази наша вяра в Христа, както, с Божията благодат, вие, свети братя, правите това за пример.

С тези мисли още веднъж изразявам сърдечната си радост от днешното ми посещение в свещената обител на преподобния Предтеча и предавам моите сърдечни пожелания, молитви и любов на нашия Всесветейши Вселенски патриарх г-н Вартоломей до Охридската архиепископия и нейния архиепископ г-н Стефан“, подчерта епископът на Вселенската патриаршия.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: