Меню Затваряне

Митрополит Никифор и шаманът

Архим. Никанор (Мишков)

Тази история се е случила в началото на равноапостолното служение на новопреставилия се архиерей. В дебрите на Конгоанската джунгла живеел прочут шаман, който бил достигнал висока степен на изкусност в практикуването на магия. С помощта на бесовете той правел много чудеса, като смайвал туземците и пленявал безхитросните им души в служение на дявола.Когато по тези места изпълнявайки своята мисия се появил кроткия Христов служител Никифор, който проповядвал на местните и ги просвещавал с Христовата истина, шаманът страшно се разгневил.

Нечестивият демонослужител се разпоредил двете местни племена да се съберат в една местност, край която имало огромна стърчаща от земята канара, като повикат и светителя Никифор.Когато в уреченият ден всички се събрали, и дошъл и Божият служител със своите свещеници, шаманът се разбеснувал и изпаднал в транс, като с помощта на своите заклинания направил така, че огромната канара, без да бъде докосната от нищо, се разсипала на прахоляк и песъчинки.

С това лукавият служител искал да демонстрира пред туземците силата на своите “богове”, а всъщност бесове, и да ги отвърне от проповедта на равноапостолите. Действително, като видели такова чудо, местните жители безкрайно много се удивили и започнали да въздават слава на шамана.Митрополит Никифор никак не се смутил от фокусите на нечестивия идолослужител. Като се направил обаче на удивен и впечатлен от видяното чудо, той се обърнал към шамана с думите:

“Велики шамане, ние всички станахме свидетели на силата на тези, които наричаш свои богове. Ето, ти с тяхна помощ успя да превърнеш в прах и пепел такава огромна канара. Но понеже се съмняваш в силата на моя Бог, позволи ми да взема ей това дребно камъче тук, и като направя своята молитва, да те оставя да извършиш върху него същото, каквото направи с огромната канара.”

Шаманът веднага се съгласил на това, като се присмивал на наивността на светителя. Тогава митрополит Никифор взел едно дребно камъче, колкото чакъла, с който се забърква бетон. Той го осенил със знака на св.Кръст Христов, и го поставил пред себе, така че всички събрали се да могат да го виждат. “Хайде, шамане, повтори чудото си върху това малко камъче” – подканил архиереят. Шаманът отново се надул, изпаднал в транс и започнал да изговаря своите заклинания.

Камъчето обаче си стояло непокътнато. Дяволският служител ускорил своя танц, започнал да изговаря заклинанията като скороговорка, цял се запъхтял и запенил, но нищо не помагало. Камъчето си оставало цяло и невредимо за ужас на всички, които наблюдавали случващото се. Накрая шаманът се строполил изтемощен на земята, като признал своето поражение и безсилието на демоните, на които служел.

Като дошъл на себе си, шаманът се поклонил на Христовия архиерей, отрекъл се от магията и поискал да приеме св. Кръщение, като казал на туземците да постъпят по същия начин. Поразени от тази проява на Божията сила, която посрамила немощта на бесовете, и подтикнати от примера на шамана, жителите на двете околни села до един повярвали в Христос и приели св.Кръщение. Така те избавили душите си от вечната погибел, а Христовата Църква се разширила още повече в сърцето на африканския континент.

Бележка на автора:

Митрополит Никифор почина на 27 юли 2021 на 72-годишна възраст. Той беше митрополит на Киншаса, Ипертим и Екзарх на Централна Африка. Нека всички се помолим днес за упокоението на душата на новопреставения Никифор архиерей, а пък той, ако е намерил дръзновение пред Бога, да Го моли за обръщането и спасението на нашите души!

Posted in Съвременна святост, Шарени мисли

Вижте още: