Меню Затваряне

Митрополит Николай: “Да усилим молитвата си в тези дни на кръвопролитна война”

Днес Пловдивският митрополит Николай отправи призив “До освещения клир и православните християни в Пловдивска епархия” за молебен за мир на 3 март във всички храмове на епархията. Публикуваме текста на обръщението:

Боголюбиви отци, братя и сестри, в изпълнение на апостолската заръка: “помагайте на светиите в техните нужди; залягайте да бъдете страннолюбиви; благославяйте вашите гонители; благославяйте, а не кълнете. Радвайте се с ония, които се радват, и плачете с ония, които плачат. Бъдете единомислени помежду си; не въздавайте никому зло за зло, а залягайте за това, що е добро пред всички човеци. Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци” (Рим. 12:13-18).

Да усилим молитвата си в тези дни на кръвопролитна война, която се е разразила сред православни народи, вследствие военната атака на Русия над Украйна. Разпореждаме в деня на Националния ни празник 3 март във всички храмове в диоцеза на Пловдивската епархия от 11 часа – отслужване на молебен за мир. Защото същият ап. Павел ни казва: “за мир ни е повикал Бог” (1 Кор.7:15).

В катедралния храм на Пловдивска епархия „Успение Богородично“ в гр. Пловдив в 11 часа ще бъде посрещнат св. Кръст от манастира „Св. Троица“- Кръстова гора, защото Кръстът е знамето на мира и християнската непобедимост. Също така ще бъдат донесени и всички чудотворни икони и св. мощи от епархията.

Отечески призоваваме Божия народ за съучастие в молитвата за мир.

Благодат и мир от Бога Отца и от Господа Иисуса Христа, Княза на мира да бъдат с всички нас!

† Пловдивски митрополит Николай

Posted in Епархийски новини, Новини, Християнство и война

Вижте още: