Меню Затваряне

Митрополит Николай от Албанската църква посети Бигорския манастир

Митрополитът на Аполония и Фиери Николай от Албанската православна църква, посети вчера Бигорската св. обител в Република Северна Македония.

Той бе придружен от стареца отец Николай от Тирана, дякон Николай и около десет православни от Фиери.

Митрополитът и неговите спътници бяха посрещнати от игумена на Бигорския манастир – Антанийски епископ Партений, както и от присъстващите монаси в манастира.

След като изпяха полихрониона1Полихрóнион (Πολυχρόνιον (гр.) – за „много години“ или „дълголетен“ – тържествено песнопение с многолетствие в нечия чест. и се поклониха в католикóна2Католико́н е главен, основен, общ храм на манастир или манастирски комплекс в съвременна Гърция. Често в манастирите има множество по малки църкви и параклиси, допълващи католикóна. Католикóнът обикновено се посвещава на покровителя на манастира., монасите посрещнаха гостите в голямата синодна зала, където обсъдиха различни актуални теми от живота на Православната църква.

След това с архимандрит Доситей направиха обиколка из основните помещения на манастира и разгледаха библиотеката.

В книгата за гости митрополит Николай написа следното:

„Нека Светият Дух, който винаги просвещава човека, идващ на света, да просвети и укрепи братята монаси, които се молят и подвизават в тази света обител. С благословение и любов в Христа, митрополит на Аполония ни Фиери Николай“.

Orthodox Times

  • 1
    Полихрóнион (Πολυχρόνιον (гр.) – за „много години“ или „дълголетен“ – тържествено песнопение с многолетствие в нечия чест.
  • 2
    Католико́н е главен, основен, общ храм на манастир или манастирски комплекс в съвременна Гърция. Често в манастирите има множество по малки църкви и параклиси, допълващи католикóна. Католикóнът обикновено се посвещава на покровителя на манастира.
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: