Меню Затваряне

Митрополит Николай провъзгласи за „архонт“ човека на Русия в България Георги Гергов

Георги Гергов се сдоби с почетната титла „архонт“ на пловдивската епархийска църква днес, по време на празничната служба в митрополитския храм „Св. Марина“. Митрополит Николай Пловдивски обяви бизнесмена и почетен консул на Русия в Пловдив за архонт заради ктиторството му, пише пловдивската медия „Под тепето“.

„Искам да изразя благодарността си към г-н Гергов и неговите заслуги православието в Пловдив да пусне още по-дълбоки корени дотолкова, че никой никога да не може да ги изтръгне. Мой дълг е да ви изкажа моята благодарност още днес“, обърна се владиката към Гергов в края на днешната служба за храмовия празник на св. Марина. 

„На основание на правилата на Светия Синод обявявам мирянина Георги Тодоров Гергов за архонт на пловдивската епархийска църква“, заяви митрополит Николай и връчи орден и грамота на собственика на панаира.

Темата за архонтството беше много нашумяла през 2012 г. и предизвика бурни страсти, а също и протести след като архонт на Пловдивска епархия стана Петър Манджуков – оръжеен търговец, дълго време издател на левия вестник „Дума“, спонсор на БСП и дарител на МВР.

По повод на провъзгласяването на Слави Бинев за архонт от Старозагорския митрополит Галактион, на 24 януари 2007 г. Св. Синод на БПЦ обяви: „В наградния фонд на БПЦ и нейните поделения – епархии, манастири и пр., не съществува званието „архонт“. То не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие. Извършени удостояния със званието архонт от представители на БПЦ са недействителни“.

Няколко години по-късно, на 14 юни 2012 г., Синодът отмени решението си от 2007 г., с което бе обявил за недействително награждаването на църковни дарители с титла архонт. В решението се посочва, че предстои въвеждане на „строг регламент“ за получаване на титлата, а дотогава на митрополитите се забранява да раздават отличието: “За да не се създава съблазън и смущение в обществото, да преразгледа решението си от 24.01.2007 г., и в светлината на Светата православна традиция, в която съществува молитва за ктиторите, дарителите и благоукрасителите на свети храмове и манастири, отменя решението си“. На следващо заседание Светият синод ще разгледа и приеме строг регламент и правилник за даване в бъдеще на отличието “архонт“. Дотогава никой да не бъде отличаван с отличие “архонт“ от страна на епархийските митрополити“.

Тогавашният редактор на официоза на БПЦ дори написа успокояващ текст в отговор на читателски писма (тук).

Още тогава обаче някои митрополити се разграничиха от официалното решение, като едни от тях бяха Ловчански митрополит Гавриил (виж тук) и покойният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (виж видеото). Имаше протести пред сградата на Синода, както и подписка за отменяне на решението.

Да си припомним кои дарители на БПЦ имат архонтски титли.

Слави Бинев бе провъзгласен за архонт от Старозагорския митрополит Галактион, който отиде на крака в Брюксел за церемонията. Медиапул припомня архонтската титла на Петър Манджуков, като пише следното: „Пловдивският митрополит Николай примири атеистично-ченгесарската битност на Манджуков с щедростта му на дарител и вероятно ревностен мирянин от днешния ден в титлата, нищо че БПЦ не я признава официално“.

Носител на титлата „архонт“ е бившият зам.-министър на енергетиката в правителството на НДСВ Илко Йоцев. Руският бизнесмен, живеещ в България, Ованес Мелик-Пашаев също стана архонт, въпреки силните съмнения как е натрупал първия си милион. Архонт е и петричкият бизнесмен Иван Кочев – Чомбе, за когото медиите са посветили през годините безчислени писания. Към този завиден списък се присъединява съвсем „естествено“ и Георги Гергов – изпълнителен директор на Международния панаир и почетен консул на Русия в Пловдив. За него миналата година посланичката на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова заяви: „Гергов е нашият човек в България“:

Нашият почетен консул взема активно участие в мероприятия, които имат за цел укрепването на руско-българските отношения, той направи доста за развитието на междурегионални връзки, запазването на паметници на общата история на Русия и България. При това тази работа беше започната от Георги Гергов още преди 2008 година. С неговата подкрепа се провеждат мащабни мероприятия, посветени на укрепването на руско-българските отношения, включително шествията на «Безсмъртния полк» и акцията «Георгиевска лентичка», великолепни концерти и запомнящи се задълго поздравления на ветерани. Със съдействието на Георги Гергов Русия през 2011 г. стана официален партньор на Международния панаир в Пловдив и от 2013 г. поднови участието в неговата работа в пълен формат, а през 2019 г. Русия беше страна-партньор на форума, което допринася до растежа на икономическия авторитет на нашата страна на Балканите. Нашият почетен консул оказва всестранна подкрепа на катедрата по руски език и Центъра за руски език към Пловдивския университет «Паисий Хилендарски», включително в рамките на руско-българските научни и образователни проекти. И това далеч не е всичко. Гордеем се с това, че Русия има такъв приятел, истински патриот на България и Пловдив, който вече няколко десетилетия не на думи, а на дело помага да запазва и да развива приятелските отношения между руския и българския народ“.

Публикуваме изказването на проф. Калин Янакиев пред „Дневник“ през 2012 г., тъй като е актуално и днес:

Ще изразя голямото си разочарование от това, че и митрополит Николай се включи в компанията на онези наши архиереи, които раздават несанкционирано, отречено, несъществуващо в църковната ни практика звание. Разбира се, възмутително е и че това звание се дава на един бизнесмен с много съмнителна слава. Чувам, буквално чувам възражението на епископа: „Този човек е дарил пари за църква, той е дарител“. Затова трябва да кажа: В практиката на православието дарителите биват възнаграждавани освен с молитвената благодарност на църквата и с включване в ктиторските, т.е. дарителските списъци на църквата, а в по-стари времена са били изобразявани в притвора на храмове. Но да получават квазиблагороднически титли, това е нещо съвършено чуждо на православието. Старите ктитори, независимо че може да не са били безупречни като лично поведение, най-малкото са били с безспорно отношение към църквата, докато съвременните архонти начело с последния, те най-вероятно нямат никакво отношение. Отношение към църквата не означава някой просто да даде пари, той трябва най-малкото да участва в живота ѝ, да е кръстен, да се изповядва и да се причестява като православен християнин. Ако не го прави, той просто не е неин член. Поради тая причина да бъде удостояван с църковно звание – защото претендират, че архонт е църковно звание – срещу дадени суми, на църковен език се нарича симония, т.е. купуване на духовни дарове с пари. Нещо, което е заклеймено още в първоизточниците на християнството, в Новия завет. Така че ревностният митрополит Николай – пазителят на чистотата на каноните и на православието, се провинява изключително тежко, извършва изключително тежка простъпка срещу православието“.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: