Меню Затваряне

Митрополит Пантелеймон: “По-добре смърт, отколкото американски ботуш и страх”

На 3 март в Красноярск се проведе обществен съвет, на който митрополитът на Красноярск и Ачинск Пантелеймон говори за протестиращите и главно за тийнейджърите, настроени към опозицията.

“Нашите прекрасни тийнейджъри са настроени антидържавнически, антиисторически, стачкоизменнически и освен това ще кажа още, по руски предателски. А е 14-15 годишен човек, мило дете. Наскоро чух история за това как в едно училище се е състояла среща с генерал, децата започнали да задават въпроси не за това как и защо се е случило нещо, а в духа на осъждане на всичко, случващо се в страната. Родителите са спечелили пари, могат да пътуват до Европа и Азия, но парите са на хората, земята е Божия и това трябва да се разбере. По-добре смърт, отколкото американски ботуш и страх. Може да си полугладен или гладен, но заради истината. Те не виждат нищо опасно, а виждат опасност в това, че държавата защитава себе си чрез законите, президента, губернатора и специалните силови структури“, заключи митрополит Пантелеймон, бивш патриаршески викарий на Калининград.

Руският публицист Сергей Чапнин коментира на профила си в социалната мрежа това изказване, цитирайки митрополит Пантелеймон:

„Внимателно прочетете думите на един добър дядо от Красноярск. Той много разбираемо и подкупващо искрено ви казва как Руската православна църква наистина се отнася с вас. Не чувате това често, но ако го чуете, трябва да го запомните за цял живот.

Името на този дядо е митрополит Красноярски и Ачински Пантелеймон.

С тези думи той лесно и непринудено зачеркна цялата работа, която Църквата свърши с младежите. Далеч не всичко се получава в Църквата, но ситуацията не беше безнадеждна.

Като се има предвид, че скептицизмът към Руската православна църква расте и почти няма младежи в църквите, речта на митрополит Пантелеймон трябва да се разбира като ясен сигнал: и без младежи сме добре, РПЦ е клуб за старци, в най-добрия случай сме готови да изтърпим младите патриоти, а всички други са предатели и нямаме нужда от тях.

Чудя се: сред няколкостотин епископи ще се намери ли поне един, който ще рискува публично да не се съгласи с митр. Пантелеймон? Или такива епископи в Руската православна църква днес няма?“

През януари в Калининград имаше протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, в който участваха и много младежи, с които силите на реда приложиха насилие, а някои от тях бяха арестувани в полицейското управление и разпитвани.

По повод на участието на младежи в протестите и в други градове и се появи и дискусия в интернет пространството, в която взеха участие Сергей Худиев, Андрей Десницки, свещениците Владимир Зелински и Петър Мещеринов, Андрей Кураев и др., по темата “Как да се причастяват от една Чаша насилникът и неговата жертва?“

Превод: Ренета Трифонова

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: