Меню Затваряне

Митрополит Петър към сърбите: „Днес аз се чувствам повече с вас, отколкото с моите вярващи“

Преспанският и Пелагонийски митрополит Петър от Църквата на Северна Македония направи публично самопризнание, че повече обича сърбите от собствените си миряни в Република Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

На чист сръбски език по време на службата в сръбския храм в Тузла, в Република Сръбска, в присъствието на сръбския митрополит Фотий (който през 2022 г. участва в преговорите заедно със Сръбския патриарх Порфирий за преминаването на Църквата на Северна Македония към Сръбската църква) владиката каза следното:

„Днес на практика ние доказахме, че любовта между нас е тук. Днес аз се чувствам повече с вас отколкото с моите вярващи. Това нещо се чувства дълбоко, не с думи , а по лицата, по душите“.

Митрополит Петър заяви също така, че никога не е прекъсвал връзките със Сръбската православна църква, тъй като цялама му младост е преминава в Сърбия, включително като студент в Белградския богословски факултет. Митрополитът съобщи, че е бил поканен лично от Сръбския патриарх Порфирий за да отслужи молебен в памет на загиналите сърби в Братунац.

В същото време светът днес отбелязва 29 години (юли 1995 г.) от деня, в който в босненския анклав сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиват само за няколко дни над 9000 души.

Край пътя между Кравица и Братунац е първият масов гроб, където повече от 1200 души са били разстреляни и заровени от босненски сръбски сили при масова екзекуция в хангар в земеделския кооператив в Кравица през юли 1995 г. Репортерът на БГНЕС припомня, че само преди няколко дни Сръбският патриарх лично е споменал като „жертви етнически сърби“, които са извършили едни от най-големите военни престъпления в Босна и Херцеговина (Сребреница: В търсене на масовите гробове – Webcafe.bg).

В началото на месеца по лична инициатива на Преспанския и Пелагонийски митрополит Петър в Битоля бе провъзгласено едно от лицата на сръбската асимилация на Македония между двете световни войни за светец. Миналият месец той публично заяви, че е „македонски античен патриот“. Митрополит Петър организира лично протестите срещу откриването на българсктите клубове в града, включително и на блокади при пристигането на българската делегация от София там. За тези негови действия може би има значение и фактът, че митрополитът е внук на известния в миналото македонски сърбоманин Йован Бабунски,  един от основните войводи на Сръбската въоръжена пропаганда в Македония в началото на XX век, чиято чета измъчва и избива много българи, сред които и свещеници. Филм за неговия дядо излезе неочаквано в Република Северна Македония за сръбския терор над българите в Македония (Jovan Babunski scene “The last Macedonian” (youtube.com)).

Същият митрополит отказа да участва в литургията в храма „Света Софѝя“ в Охрид на 9 юни т. г. и предизвика скандал около акта на провъзгласяването на нови македонски светци. Това се случви пред очите на гостите от Сръбската и Българската православни църкви (Двама митрополити на МПЦ-ОА отказаха да служат с митрополит на БПЦ и епископ на СПЦ • Християнство.бг).

През 2023 г. братството на Бигорския манастир излезе с изявление до медиите и до гражданите на Република Северна Македония относно изказване на митрополит Петър, като искаше официално извинение от него за изявления, дискредитиращи Бигорския манастир и го обвини в целенасочена кампания, която митрополитът води срещу братството (Братството на Бигорския манастир иска извинение от Преспанско-Пелагонийския митрополит Петър • Християнство.бг)

Posted in Новини, Новини от света, Църква и политика

Вижте още: