Меню Затваряне

Митрополит Теофан предупреди, че властите в Яш нарушават правото на религиозна свобода

На 14 октомври, когато празнуваме паметта на св. Петка (Параскева) митрополитската катедрала в гр. Яш (Молдова) има храмов празник. В нея са изложени мощите на светицата и винаги на този ден има много поклонници не само от Молдова, но и от цяла Румъния. Митрополитът на Молдова и Буковина Теофан (Румънска православна църква) предупреди, че се нарушава правото на религиозна свобода, тъй като според решението на властите в гр. Яш, катедралата може да бъде посещавана само от хората, които живеят в града.

“В момента Молдова преживява един от най-тъжните периоди в своята история” – казва митрополитът и заяви в съобщение, че това ограничаване се добавя към “болката, причинена от факта, че много от нашите сънародници са засегнати от новата епидемия”.

„Забраната се спазва до такава степен, че около катедралата има повече представители на полицията, отколкото поклонници. Това е ефектът от дискриминационна мярка, която нарушава многобройни законови разпоредби и международни принципи, които защитават свободата на религиозното изразяване“ – заяви митрополит Теофан и допълни, че за първи път в историята на Молдова се случва подобно нещо.

„Имаше нашествия, войни, нещастия от всякакъв вид, тоталитарни режими. Мощите на св. Параскева винаги са били източник на облекчение, изцеление и подкрепа и хората можеха да се приближават до тях. Днес започнаха да се считат за източник на замърсяване. “

Митрополит Теофан припомни, че в продължение на седем месеца Църквата работи усилено, за да защити здравето на хората и ще продължи да го прави, но тъй като вярващите търпят сериозни ограничения заради борбата с епидемията, всичко трябва да има граници и ако те бъдат преминати, никой не печели от това.

Заради невъзможността да бъде улеснен достъпът до катедралата, митрополитът поиска прошка от свещениците и вярващите в района, както и от всички онези, които обикновено са идвали да почитат мощите на св. Параскева:

„Моля всички да превърнат тази болка във време за покаяние, молитва и добри дела.“

Митрополитът призова свещениците да отслужват ежедневно Божествената литургия и да четат молебен канон и акатист към св. Параскева.

Той също така призова хората да направят всичко необходимо, за да опазят здравето си и това на своите близки, а властите да вземат мъдри решения, като се има предвид мащаба на епидемията, но също и фактът, че в страната има много хора, които вярват в Бога и в лечебната сила на молитвите пред мощите на светците.

Източник: Оrthodox Тimes

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: