Меню Затваряне

Митрополит Тихон с делегация на ПЦА посети Вселенската патриаршия

Негово Блаженство митрополит Тихон и делегацията на Православната църква на Америка (Оrthodox Church of America) бяха на посещение в Константинопол от 7 до 10 юни 2024 г. По време на престоя си там и във Фенер те се срещнаха с архиереи, с които разговаряха по различни теми, включително за скорошните им пътувания до Украйна и Румъния, както и въпроси, свързани с православието в Северна Америка.

Припомняме, че от 1 до 4 юни делегацията на ПЦА посети посети Украйна и изрази подкрепа и солидарност към митр. Онуфрий, вярващите от Украинската православна църква (УПЦ) и целия народ на Украйна, който страда от несправедливата агресия на Руската федерация. От 4 до 7 юни делегацията посети Румъния и укрепи връзките и приятелството на ПЦА с Румънската православна църква. Посещението включваше манастира „Путна“ (наричан още „Румънският Йерусалим“) и аудиенция в Патриаршеския дворец.

Делегацията на ПЦА беше топло приета от Патриаршията и поканена на обяд на 8 и 9 юни. На 8 юни те обядваха с Халкидонски митрополит Емануил, Талински и на цяла Естония митрополит Стефан и другите архиереи на Патриаршията.

Негово Светейшество и делегацията присъстваха на богослуженията в Патриаршеската катедрала „Св. Георги“ на Велика вечерня на 8 юни и на св. Литургия на 9 юни сутринта, на която всички от делегацията се причастиха.

След божествената Литургия те обядваха с Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей, митр. Стефан и другите членове на Свещения Синод на Вселенска патриаршия. Делегацията на ПЦА поздрави патр. Вартоломей с настъпващия му имен ден (11 юни).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: