Меню Затваряне

Митрополит Тихон (Шевкунов) обяви, че започва събирането на свидетeлства за канонизацията на о. Йоан Крестянкин

В своята неделна проповед в Псково-Печерския манастир, митрополит Тихон Шевкунов обяви, че предстои подготовка на материали – документи и свидетелства, за прославянето на отец Йоан Крестянкин.

Владиката поясни, че става въпрос за събиране на свидетелства за благодатната помощ на стареца, за неговите поучения, молитви, свръхестествени събития, станали по застъпничеството му, като призова всеки, който може да свидетелства с нещо важно и със съвестта си, да го направи на място в Псково-Печерския манастир.

Архимандрит Йоан (Крестянкин) е роден на 11 април 1910 г. в град Орел в многодетно семейство и е осмото дете на родителите си. Момчето е кръстено в чест на св. Йоан Отшелник, чиято памет се празнува от Църквата на този ден.  През 1945 г. Иван Крестянкин е ръкоположен за дякон, а след това патриарх Алексий I го ръкополага за свещеник. През 1950 г. властите го арестуват по обвинение в антисъветска агитация и го изпращат в затворнически лагер за седем години. Отец Йоан е освободен предсрочно през 1955 г. След освобождаването му е изпратен да служи в Псковската епархия, а по-късно е преместен в Рязанска епархия.

През 1966 г. отец Йоан полага монашески обети, а през 1967 г. става монах в Успенския Псково-Печерски манастир, където се подвизава до смъртта си на 5 февруари 2006 г.

През последните години, поради възрастта и болестта, о. Йоан не успява да приеме желаещите да говорят с него, но пристигат писма от различни части на света на адреса на манастира и той сам отговаря на много от тях. Излязоха няколко печатни издания на различни езици с тези писма и в тях хората, които не са виждали стареца, но са прочели книгата му „Писма на архимандрит Йоан“, намират утеха и помощ.

Кредо прес отбелязва в публикация по повод на тази новина, че през 2000 г. митрополит Тихон (Шевкунов) води в килията на стареца начинаещият тогава президент Владимир Путин, а по-рано през 90-те о. Йоан остро изобличава “схизматичната същност” на РПЗЦ и Катакомбната църква.

Източник: pravmir.ru

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: