Меню Затваряне

Митрополит Тихон (Шевкунов) укрепи позициите си в Москва

Ренета Трифонова
Митрополит Тихон в Третяковската галерия

Ренета Трифонова

Решението на Синода на РПЦ-МП, заседавал на 17 юни в патриаршеската резиденция в манастира “Св. пророк Даниил”, на практика върна Сретенската духовна академия в Москва под контрола на нейния основател, митрополит Тихон Шевкунов, който няколко дни по-рано е имал среща с руския президент Владимир Путин в присъствието на патриарх Кирил, съобщава Кредо прес. По предложение на патриарха, негов помощник по научно-богословската работа ще бъде прот. Владим Леонов: „Като имаме предвид голямата заетост на прот. Максим Козлов на длъжността председател на Учебния комитет на РПЦ, Свещ. Синод прие решение той да бъде освободен от длъжността ректор на Сретенската духовна академия, изразявайки благодарност за неговите трудове на този пост“, съобщава Московска патриаршия.

Малко предистория за тази семинария, превърнала се впоследствие в академия. През 1999 г. в Сретенския ставропигиален мъжки манастир в Москва е открито Сретенското висше православно московско училище. Неговата главна задача е да привлече известни специалисти: професорите от Московската академия прот. Владислав Ципин, прот. Максим Козлов, А. Светозарски, А. Сидоров, дфн Г. Майоров и М. Шахов, дин О. Масилев и др. Първият курс се състои от 20 семинаристи и 4 миряни.

Основният проблем за семинарията е недостигът на помещения и през 2010 г. с благословението на патриарх Кирил манастирът за няколко години преобразува зданието и го превръща в семинария, а през 2013 г. то беше осветено и започна да функционира. През 2020 г. с решение на Синода училището официално е преобразувано в Сретенска духовна семинария. Една година по-късно, с решение на Синода на РПЦ от 13 април 2021 г. (журнал № 16) в Сретенската семинария е открита програма за подготовка на кадри с висша квалификация – научно-педагогически кадри за аспирантура (докторанти) и то придобива наименованието „академия“.

Две години по-рано обаче (през 2019 г.), Московската патриаршия взе решение да „реорганизира“ Сретенската духовна семинария и Московската духовна академия. Ректорът на МДА Верейски епископ Амвросий беше назначен за и.д. ректор на Сретенската семинария, студентите щяха да бъдат преместени в Сергиев Посад, където се помещаваше Московската духовна академия, а нейните студенти – магистри и докторанти, трябваше да бъдат преместени в базата на Сретенската семинария в Москва, посочва Двери в свой материал по темата.

Това би означавало на практика ликвидиране на Сретенската семинария, основана преди 20 години от митрополит Тихон Шевкунов като школа за висше богословско образование. От основаването си дотогава за това кратко време богословското учебно заведение се разраства и модернизира, митр. Тихон привлича много спонсори, които обновяват базата на семинарията, а след това тя получава и акредитация.

Решението за закриването на семинарията обаче предизвика вълна от негодувание и протести и беше възприето като опит да се разруши „базата за кадри“ на митрополит Тихон и да бъде ограничено влиянието му върху богословските среди в Руската православна църква. Една важна подробност е, че Сретенският манастир, чиито игумен е той, се намира на известната улица „Лубянка“ в Москва, в съседство с ФСБ (Федерална служба за сигурност), а високопоставени нейни служители бяха години наред спонсори на манастира. Така че решението беше отменено много бързо и патриарх Кирил обяви, че Сретенската семинария остава на своето място, но ще подели дисциплините си с Московската духовна академия – Сретенската семинария ще наблегне на практическото богословие и историческите дисциплини, а Московската академия на систематическото богословие и библеистиката.

На последното си заседание Синодът е утвърдил и още едно решение – митрополит Тихон да заеме длъжността ректор на Псково-Печерската семинария. Изслушан и е неговият доклад за „царските останки“ на семейство Романови и експертизите ще бъдат приети за разглеждане от следващия Архиерейски събор. През февруари т.г. митрополит Тихон обяви, че започва подготовка за канонизацията на архим. Йоан (Крестянкин) – почитан сред голяма част от православните християни в Русия, който беше негов изповедник и духовен старец и при когото Владимир Путин беше на посещение още през 2000 година в първия мандат на своето президенство. Митрополит Тихон беше и един от архиереите, които най-твърдо показваха своето отношение към пандемията, като проповядваше против конспиративните теории, обхванали част от православните в Русия, а като митрополит бързо и стриктно приложи противоепидемичните мерки в своята епархия.

Голямо значение за образа на митрополит Тихон в Русия имат и действията му в посока на старообрядчеството за връщането му в лоното на Църквата. Всъщност митрополит Тихон Шевкунов е идеологът на съюза със старообрядците

Дълбоките трансформации в РПЦ са свързани преди всичко с опита да се утвърди нейния статут на “духовна опора” на руския свят в новите геополитически реалности, а според митрополит Иларион броят на енориите на Московската патриаршия, придържащи се към старообрядчеството нараства, затова обединението им с Московската патриаршия се разглежда като най-важната връзка в укрепването на “руското православие”.

Според експерти обединението е довело до  потискане на изтичането на православната интелигенция, недоволна от политиката на патриаршията. На второ място, има шанс за рестартиране на образа на Църквата в очите на обществото, което би позволило на РПЦ да укрепи позициите си.

На трето място, това би бил краят на делото, започнато с обединението на Московската патриаршия и Руската задграничната църква през 2007 година. Така Владимир Путин може да влезе в историята като държавен глава, при когото е преодоляна вековната църковна схизма в Русия.

Една седмица по-рано от решението на 17 юни, митрополит Тихон посети Третяковската галерия заедно с патриарх Кирил и Владимир Путин, съобщава пресслужбата на Кремъл. Тези решения на Синода на РПЦ, както и близките отношения с руския президент, които не бяха тайна за църковните среди досега, както и обединението със старообрядците, превръщат митрополит Тихон в основен претендент за патриаршеския престол и най-вероятен наследник на патриарх Кирил. Освен това митрополит Тихон вече е започнал активно да реализира собствения си проект “Лидери на Православието”, който ще му позволи сериозно да укрепи позициите си в епархиите след 2-3 години.

Ако разбира се, статуквото се запази.

Posted in Публицистика

Вижте още: