Меню Затваряне

Митрополит Хризостом: “Сръбската църква подцени опасността от коронавируса”

“Сръбската църква подцени опасността от коронавируса и направи грешки в това отношение”, признава Дабърско-Босненският митрополит Хризостом пред медиите. Митрополит Хризостом пое временно патриаршеския трон на Сръбската църква до избора за нов патриарх.

„Направихме грешки. Трябва да призная, че ние подценихме коронавируса и не осъзнахме какво носи той, че това е убийствен вирус, който уби нашия патриарх Ириней, черногорския митрополит Амфилохий, епископ Милутин, десетки свещеници, монаси и монахини. Това, което се случи, може би е цената на нашето неспазване на мерките, определени от епидемиологичните служби“, каза митрополит Хризостом пред сръбски медии.

Дабърско-Босненският митрополит отбеляза, че в сръбските църкви е имало десетки и стотици хора, когато през същото време са наложени ограничения в други страни.

„Това е нашият манталитет и нещата може да са по-лоши. Аз лично се заразих от Covid-19, като се има предвид, че бях сред йерарсите, които отслужваха погребенията”, каза митрополит Хризостом. В началото на декември 2020 г. сайтът на СПЦ съобщи, че йерархът е заразен и хоспитализиран, но по-късно той успя да се възстанови от инфекцията.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: