Меню Затваряне

Митрополит Хрисостом: “Ваксинацията трябва да бъде задължителна за всички”

Убеждението, че ваксинацията трябва да стане задължителна за цялото население и свещениците, беше изразено от митрополита на Месиния Хрисостом в едно от гръцките радиа, пише Orthodox Times.

„Задължението трябва да има общо приложение за цялото общество. Никой не може да бъде изключен, дори свещениците, тъй като всички ние сме уязвими към опасността от COVD-19. Това трябва да се отнася за цялото население. Всеки член на обществото трябва да бъде ваксиниран, за да не се разпространява смърт и унищожение”, каза митрополитът, отбелязвайки, че ваксинацията не нарушава индивидуалните права. „Индивидуалното право се цени, когато уважавам другия човек и когато не ставам причина другият човек да умре. Трябва да се ваксинираме, за да прекъснем веригата на смъртта. Пред дилемата за живота или смъртта няма да прилагаме Конституцията”.

Митрополит Хрисостом косвено се съгласи с позицията на Руската църква, която характеризира като „грешници“ тези, които отказват да бъдат ваксинирани: „Грях е, когато човек причини смърт – отнася се за собствения ни живот и този на нашите ближни. Всеки от нас трябва да определи връзката си с ближните“, каза той, отбелязвайки, че отричащите ваксинацията са грешници в нравствен смисъл. Според него мнозинството от митрополитите подкрепят тези усилия, тъй като ваксинацията е средство за запазване на живота на всички хора.

Той също така подчерта, че всичко, което Църквата може да направи, е да се опита да убеди отричащите ваксините чрез своето учение и личния контакт на духовенството с вярващите, че „зад ваксините няма нищо метафизично, няма суеверия или конспиративни теории”. Той добави обаче, че навсякъде във всички области има отричащи както ваксините, така и на прилагането на мерките.

„Притеснителното е, че има много млади хора, които са под тази завеса на конспирацията и суеверията, няма да бъдат ваксинирани. Това е много опасно за цялото общество“, каза митрополит Хрисостом.

Запитан за отношението на свещениците на о-в Крит, които отказват да причастяват ваксинираните, той поясни, че „никой няма право да изключва вярващия от тайнството на св. Причастие, защото е бил или защото не е бил ваксиниран. Тайнството, участието и присъствието нямат нищо общо с този живот”.

“Тези, които го правят, са отговорни пред Бога, пред Църквата и своя епископ” – заключи той.

Пред друга медия митрополит Хрисостом заяви, че Църквата от самото начало заема правилна и балансирана позиция относно необходимостта от ваксинация:

“Ваксинацията е акт на етика и акт на отговорност към нашите ближни. Всичко, което е свързано със задоволяването на нашата индивидуалност и може да причини смъртта или унищожението на нашите ближни, е грях за Църквата. Има ли по-голям грях от причиняването на смърт на ближния? (…)Това, което църквата може да направи, е да повиши осведомеността за хората, които са ваксинирани”.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: