Меню Затваряне

Митрополията не знае нищо за двата храма на руския президент

Костас Онисенко за Orthodox Times

В разследващия филм на руския опозиционер и блогър Алексей Навални, публикуван преди няколко дни се видяха кадри с огромен дворец, построен от руския президент, на чиято територия на имота има построени два храма.

В огромната зона (в крайбрежната зона на Геленджик) около основната сграда, освен други сгради, има и голяма църква и още една по-малка църква до лозовите масиви. Според Навални по-малката църква е внесена от Гърция „тухла по тухла” и е сглобена на място.

След огромния успех на филма (100 575 146 гледания досега в YouTube) местната митрополия, към който географски принадлежи дворецът и околността отговори, че не знае нищо за въпросните църкви.

На въпрос на Open Media, говорителят на Новоросийска епархия на Руската църква заяви, че не е напълно наясно със съществуването на храмовете и дали е възможно да се извършват богослужения в тях, тъй като те не принадлежат на епархията и там не е назначаван свещеник. Клирикът пояснява, че не е задължително храмовете или манастирите да бъдат подчинени на епархиите, на чиито територии са разположени, като дава пример със ставропигиалните манастири, пряко подчинени на патриарха и патриаршеските подвория.

В същото време самият руски президент Владимир Путин отрича това, в което го обвинява Алексей Навални в разследването, заявявайки, че този дворец „не принадлежи на мен или на моето семейство“.

„Не видях този филм просто защото нямах свободно време, но видях някои откъси, подбрани от моите съветници“, казва руският президент по време на брифинг, излъчен по телевизията.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е политически опонент номер едно на Путин. Той беше отровен с “Новичок” (което беше потвърдено от Международната организация за забрана на химическото оръжие) и доскоро хоспитализиран и лекуван в Германия. Завръщайки се в в Русия беше арестуван на летището и отведен в ареста, след което хиляди руснаци излязоха на улиците на 23 януари с искането за освобождаването му. Няколко дни след неговото арестуване съпругата му също беше отведена, без право да я посети адвокат, а вчера беше арестуван и брат му.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: