Меню Затваряне

Митр. Агатангел: „Това е истински геноцид над украинския народ“

Митрополитът на Одеса и Измаил Агатангел публикува изявление до всички в Одеска епархия след взривяването на Преображенската катедрала.

Ваши Високопреосвещенства, викарии, преподобни отци, монаси и монахини, скъпи братя и сестри!

Тази нощ се случи най-страшното събитие в съвременната история – руска ракета, по задание на командването на Руската федерация, удари духовното сърце на мирния град Одеса – Преображенската катедрала. Величието и диамантеното украшение на Южна Палмира стои в руини. Отломките от ракетата раниха сърцето на всеки жител на Одеса, който със своя труд и молитва възстанови тази светиня, разрушена през далечната 1936 г.

От 24 февруари 2022 г. започна широкомащабната военна агресия на Руската федерация в родната ни Украйна. Умират хора, лее се човешка кръв, разрушават се градове и села, църкви и манастири. Каквато и да е целта на така наречената срамна „специална военна операция“, тя няма да може да оправдае убийствата и насилието, унищожението и принудителното бягство.

Все още не разбираме: от кого искат да ни освободят? От живота? Това е истински геноцид над украинския народ. Това е лудостта на всички, които дават заповеди да бомбардират Украйна, да убиват нашите войници и нашите хора. Ние защитаваме нашата родна украинска земя, ние защитаваме границите на нашата суверенна независима държава. Искаме да ни оставят на мира, да ни дадат възможност да живеем под мирно небе на родна земя.

Болката и страданието изпълват всяка вярваща душа на жителите на Одеса. Кой не хареса катедралата, на кого пречи, за да я руши? Отговорът е само един – силите на ада са обявили открита война на Православието и най-висшия Божи дар – човешкия живот. Няма да има добро за този, който отприщи тази кървава и проклета война, който посяга на светинята и на човешкия живот.

Пророкът казва: „И дошлия от север ще махна от вас и ще го изгоня в безводна и пуста земя: предното му пълчище – в източното море, а задното – в западното море, и ще се понесе от него зловоние и ще се дигне от него смрад, понеже той направи голямо зло. Не се бой, земьо: радвай се и се весели, защото Господ е велик, за да направи това“ (Иоил 2:20-21).

Ще ви припомня и думите на нашия Спасител: „всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат“ (Мат. 26:52).

Днес държава, която се смята за православна, не може на думи да спазва Божия закон и в същото време да върши зли и тъмни неща. Не е възможно да служиш едновременно на Бога и на владетеля на злото. Апостол Павел пита християните от древен Коринт: „Какво общо има между светлина и тъмнина? 15. Какво съгласие може да има между Христа и Велиара? Или какво общо има верният с неверния?“ (Кор. 6:14-15).

Скъпи владици, отци, братя и сестри!

Днес е голямо изпитание за нашата Одеска митрополия и нашия град. Трябва с Божията помощ да го изживеем достойно. Вярвам и се надявам, че ще успеем да възстановим нашата светиня – Преображенската катедрала. За съжаление няма да можем да върнем към живота всички загинали на бойното поле и цивилни. Основното нещо е да помним думите на нашия Спасител: „Добро нещо е солта; но, ако солта стане безсолна, с какво ще я подправите? Имайте в себе си сол, и мир имайте помежду си“ (Марк 9:50).

Не оставяйте молитвата, Господ е с нас, Неговата божествена сила е с нас, Пресвета Богородица е с нас и голямо множество светци на Одеската земя. Само заедно всички ние ще можем да направим още повече добро, защото злото и омразата са предназначени да разделят, а само святото Добро обединява всички в името на служението на Бога и на нашия украински народ. И благодарение на доброто ние ще можем да издържим и да устоим на всичко, което Божието провидение е приготвило за нас, ще можем да преодолеем всички изкушения и изпитания и да запазим в сърцата си вечно живия мир, който никой няма да ни отнеме. Ние вярваме, че Господ ще даде сила на Своя народ, Господ ще благослови Своя народ с мир и победа.

Митрополит Одески и Измаилски, постоянен член на Свещ. Синод на УПЦ, почетен гражданин на Одеса и Одеска област

Posted in Християнство и война

Вижте още: