Меню Затваряне

Митр. Даниил благослови всички медици, работещи в условията на продължаващата пандемия

Хоругвата с лика на св. Николай е част от даренията за храма

Майор доц. Георги Попиванов, ВМА

Архиерейско посещение и богослужба в с. Сливовик, Видинска епархия

На 2 януари 2022 г. в с. Сливовик, Видинска епархия, Ломска духовна околия, беше отслужена архиерейска св. Литургия по случай сто и четиридесет години от построяването на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Службата беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в съслужение с архим. Антим (Буров), протосингел на Видинска епархия, протойерей Славейко Славчов, протойерей Иван Иванов и дякон Виден Николаев. Песнопенията изпълниха псалтите Антон Костов и Димитър Траянов.

На богослужението присъстваха потомците на първия свещеник в храма Димитър Кръстев, бежанец от Бесвина, Македония, който е погребан в църковния двор. След него служението продължават свещ. Младен Иванов, възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, и неговият племенник, настоящият свещ. Иван Иванов. Потомците на свещ. Младен Иванов и неговия син, приснопаметния Иван Попмладенов, също семинарист, дариха наследената от тях богословска библиотека на храма.

В проповедта си Негово Високопреосвещенство акцентира върху Божията любов, довела до Боговъплъщението и раждането на Божия Син в човешка плът – любов, преодоляла всяка враждебност и омраза. Митр. Даниил благослови и всички медици, работещи в условията на продължаващата пандемия, като призова вярващите да проявят такава любов и към страдащите в тези трудни времена, напомняйки че тази любов възкресява.

Владиката напомни, че на този ден се чества и благовестникът на радостта и Възкресението по руската земя св. Серафим Саровски, който винаги се е обръщал към дошлите при него с „Радост моя, радвай се, Христос възкръсна“. На същият ден се почита и паметта на Римския папа св. Силвестър, чието светителстване съвпада с управлението на имп. Константин Велики, прекратил гоненията срещу християните с Медиоланския едикт от 313 г. Св. Силвестър преименува неделния ден от „ден на слънцето“ в „ден Господен“ и е погребан върху катакомбата на св. ап. Прискила в Рим.

На храма в селото беше дарена богослужебна утвар от свещ. Атанас Вълков от храм „Св. Андрей Първозвани“, гр. София, архим. Макарий (Чакъров) от Рилския манастир и архим. Силуан (Борисов) от Бистришкия манастир, както и хоругва с икона на св. Николай Чудотворец от началника на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

След края на богослужението Негово Високопреосвещенство посети храма „Св. Петка“ в с. Медковец, където се поклони на мощите св. Петка, св. Георги, св. Пантелеймон и св. Нестор, и благослови децата от неделното училище, които, заедно с учителката г-жа Данила Иванова го поздравиха с тропара на Успение Богородично. Негово Високопреосвещенство изнесе беседа за Рождество Христово и безсмъртието на душата.

„Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение!“.

Заглавието е на редакцията.

Източник: Двери бг

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: