Меню Затваряне

Митр. Евстратий: „Тези действия са поръчкови и създават определена „картина“ за медиите“

На 17 май (сряда), телеграм каналът „Политправ“ публикува снимки и клипове от подигравателен „пърформанс“, наподобяващ „опело на Московска патриаршия“ пред стените на Лаврата в Киев. Текстът е следният:

„Ако имаме предвид,че в Украйна никога нещата не минават на самотек, то и този перформанс не може да не е бил от някого щедро стимулиран, планиран, координиран и сниман. И съвсем напразно истински патриотичните „конфесии“ и всеядни православни либерали предполагат, че този пърформанс е насочен изцяло срещу „консервативното крило на УПЦ-МП“ и „синодалите“. Докато всъщност тези бесновати са срещу всякакви традиционни ценности. И ако утре традиционните ценности чисто „в московски стил“ станат за някого по-важни от евроинтеграцията и еднополовите бракове, то тези „активисти“ ще им цъфнат на прага с пресния си „пърформанс“. Това е гавра с ония, за които „Христос е над всичко“. А такива винаги ще има, заклеймени като „московски агенти“. Щом Москва е против пропагандата на ЛГБТ, значи всеки съзнателен гражданин на Украйна трябва да бъде само „за“. Те сами ни принуждават да ставаме все повече и повече руснаци. Точно както и ние, на свой ред, ги караме все повече да „левеят“ в западния смисъл на тази дума“.

Ръководителят на Информационно-просветния отдел на УПЦ-МП митр. Климент чрез телеграм канала Младежки съюз „Одигитрия“ също коментира „пърформанса“: „Богохулното „опело на УПЦ МП“, което беше организирано в сряда край Киево-Печерската лавра от активисти на „Евросолидарност“, водени от „магьосника Велиар“, свидетелства само за „културната, умствена и интелектуална низост“ на участниците в него“. Според митрополита „нарастването на подобни срамни случаи напоследък не означава, че те се превръщат в норма за украинското общество“.

Тъй като руската медия СПЖ подхвана веднага новината със заглавието „Магът на ПЦУ, който провежда обреди с черна магия, заедно с активисти на Порошенко отслужиха „опело“ пред стените на Лаврата“ и свърза без доказателства случая със симпатизанти на ПЦУ, Белоцерковският и Тарашчански митрополит Евстратий (Зоря) от ПЦУ коментира на своята страница:

„Категорично осъждам карнавално-подигравателните PR-акции срещу религията и гаврата с вярата под стените на Лаврата. Всичко това много прилича на заповед за моралното избелване на Московска патриаршия чрез очевидно срамните действия на гавра с вярата и Църквата (не с МП, а по-скоро вярата и Църквата!), защото изглеждат като жертва.

Втората цел е дискредитиране на ПЦУ. Това е добре позната техника, когато някои хора или групи, възприемани негативно в обществото, демонстративно заявяват „подкрепа“. За да получите ефекта на развалената риба, чиято миризма остава дори след нейното изхвърляне.

Един познат ми писа: „Доколкото чух, това са поръчкови действия, които са специално инициирани и платени за създаване на определена „картина“ за медиите с цел дискредитиране на събитията около Лаврата и създаване на съответния негативен фон и възприятие… Класическо PR-изпълнение“. Така че и за организаторите, и за участниците в подобни акции – СРАМ! Може би искрено вярват, че така помагат в борбата с Mосковска патриаршия и някой просто цинично използва това тяхно желание“.

Posted in Църква и политика

Вижте още: