Меню Затваряне

Митр. Иларион (Алфеев): “Вярващите в Африка ни посрещат с плакати “Благодарим на Путин”

Руският президент Владимир Путин награди председателя на Отдела за външноцърковни отношение на Московска патриаршия митрополит Иларион (Алфеев) с орден „Александър Невски“ заради неговия „принос към развитието на международните и междуконфесионални отношения“.

В своето благодарствено слово Волоколамският митр. Иларион, наричан „външния министър на Руската църква“, сложи акцент върху Африка. Той сравни дейността на ръководения от него отдел с министерството на отбраната, тъй като през последните години все по-често се налагало да пази „свещените граници на Руската църква“. Той уподоби църквата с империя с многовековна история: „Руската църква се е създавала в продължение на повече от десет столетия и ние сме я наследили в тези граници, в които е създадена. Не сме я създавали ние и няма ние да я разрушим. Ние ще продължим да се борим срещу предизвикателствата, които днес се изправят срещу нея“.

След това митр. Иларион призова президента Путин да защити „преследваните християни в Африка“, където преди месец РПЦ разшири своите граници, като създаде „екзархия“.

Според митрополита руската армия е направила много за защитата на християните в Сирия, но сега има и други страни в света, където християните са преследвани. Особено много такива страни има в Африка:

„Благодарение на руската армия терористите са прогонени от Сирия, но в редица други страни на Близкия Изток, където християните са подложени на атака от страна на терористи и радикални групи, те също се нуждаят от защита и помощ от Русия. Особено внимание трябва да бъде отделено днес на Африка: в някои държави има мащабни гонения на християни“, отбеляза митр. Иларион.

Вярващите в Африка гледали с надежда към Русия и нейния президент, към Руската православна църква и нейния патриарх Кирил. „Те излизат на улиците с плакати: „Благодарим на Путин, благодарим на патриарх Кирил“. Аз бих искал да се присъединя към тези думи на благодарност“, завърши митрополитът.

Словото на митр. Иларион (Алфеев) предизвика обществени реакции. Според руския експерт и бивш служител на Московска патриаршия Сергей Чапнин то е доказателство, че решението на МП да открие своя екзархия в Африка само на пръв поглед е продиктувано изключително от конфликта с Александрийската патриаршия относно украинската автокефалия. Истинската причина е съгласуването на църковната политика с руската външна политика, която през последната година разширява неофициалното руско военно присъствие чрез т. нар. частни армии в редица африкански страни.

Украинската журналистка Татяна Деркач пише: „Московска патриаршия, също както Кремъл, води хибридна война. По документи каноническата територия на РПЦ са границите на Московското царство в края на 16 в. Именно така винаги са я признавали гърците. А на практика – за своя канонична територия смята цялото постсъветско пространство и дори повече. А сега се прибави и Африка. Знаете ли кое е най-смешното? Че сега патриарх Кирил може смело да добави към своя титул „Московски и на цяла Русия“ – „и на цяла Африка“.

Според експертите спецификата на православието в Африка е, че то е дотационно. В традиционно православни страни като Гърция, Кипър, Румъния или България заплатите на свещениците се поемат от държавата. В много европейски страни като Украйна, Сърбия или Русия свещенослужителите се издържат от вярващите, които правят дарения. А в Африка и в държавите с много бедно население целият религиозен живот се дотира от международни фондове или от бюджета на религиозните мисии. Според архим. Кирил (Говорун) в момента средната заплата на свещениците в православните енории в африканските страни е около 50-100 долара. В края на всяка година се организират мисионерски кампании преди всичко в Гърция и Кипър, на които се събират средствата за бюджетите на мисиите в различните африкански страни. По негови сведения сега РПЦ предлага на преминалите към нея клирици около 200 долара.

За дипломатическата роля на РПЦ и сътрудничеството с Министерството на външните работи говори и политологът Александър Морозов. Според него „за последните седем години присъствието на руснаци в Африка значително нарасна. Това са и различните частни военни формирования, държавни корпорации, които добиват полезни изкопаеми, търговски представителства, разузнаването. Всички тези хора са руснаци. РПЦ ще ги събира централизирано. И тогава ще може да се говори за „руски свят в Африка“. РПЦ ще бъде класически инструмент за „мека сила“, която провежда хуманитарна политика, „правилната“ политика на паметта, и, разбира се, ще дава база на спецслужбите. Московска патриаршия ще продава на Кремъл своите приятелски връзки с местните режими. По същия начин, както правеше в Украйна до 2014 г.“.

Снимката е от края на 2019 г., когато руска делегация посещава Етиопия по покана на дохалкидонската Етиопска православна църква; други подобни събития не са отразявани в руските медии.

——————-

Източник: Двери бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: